Loki: Pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste

Loki: Pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste

Loki: A bad God’s guide to being good – Louie Stowell

2023 WSOY, 236 s. kuvitettu, suom. Maria Lyytinen

Uuden lastenkirjasarjan avausosa kertoo maan pinnalla rangaistustaan kärsivästä Loki-jumalasta.

Perhe ja päiväkirja

Åsgårdin jumalat ovat saaneet tarpeekseen Lokin jekuista ja Odin on lähettänyt hänet sateenkaarisiltaa pitkin Midgårdiin, eli siis tavallisten ihmisten keskuuteen maan pinnalle. Loki on tullessaan muuttunut koulupojaksi nimeltä Liam, jolla on vanhemmat ja isoveli Thomas. Thomas on ukkosenjumala Thor ja vanhemmat ovat jättiläinen Hyrrokkin ja sateenkaarisiltaa vartioiva jumala Heimdall. Perhe on paitsi tukemassa Lokin suoritusta myös valvomassa hänen toimiaan. Ihmisille jumalat eivät saa kertoa jumalallisista voimistaan.

Lokin on ihmisten keskuudessa osoitettavansa kelpoisuutensa päästäkseen takaisin Åsgårdiin. Mukaansa Loki on saanut päiväkirjan, johon hänen on raportoitava toimistaan. Päiväkirjalle on oltava rehellinen, mihin Loki ei tietenkään aina pysty. Odin on huomioinut tämän seikan taikomalla päiväkirjan korjaamaan Lokin valheet.

Hyvyyspisteet

Odin on asettanut Lokille ansaittavaksi 3000 hyvyyspistettä, ennen kuin Loki on kelpoinen takaisin jumalten pariin. Epäonnistumisesta seuraa syöttäminen käärmeille. Aikaa hyvitystyöhön Loki on saanut kuukauden. Eikä siinä kaikki, Lokin pisteiden lähtötilanne on -3000. Päiväkirja pitää kirjaa pisteistä ja näpäyttää lisää miinusta Lokin rikkomuksista.

Lokin ongelmat alkavat heti koulussa, koska hän ei koe tarvitsevansa opetusta ja koulupäivät kuluvat monenlaisen ilveilyn parissa. Lisäksi Loki ja Thor saavat epäluuloisia katseita Valerielta, jonka he tapaavat pian vakoilemasta heitä. Valerie ei kuitenkaan ole Lokin ja Thorin ainoa huoli.

Itsekäs jumala ei opi mitään

Kirjassa esiintyi mielenkiintoisia pieniä pätkiä muinaisskandinaavisesta jumaltarustosta ja tutuksi tulee Odinin lisäksi muutama muukin jumala. Lokin luonne itsekkäänä keppostelijana tulee hyvin esille. Loki uppoaa muista piittaamattoman pikku pojan rooliin oikein hyvin. Hän suhtautuu kaikkeen omahyväisellä itsevarmuudella, pilkkaa muita eikä aiheutettu mielipaha saa hänessä juurikaan tunnereaktiota aikaiseksi. Tämä seikka tulee kirjassa korostetuksi niin hyvin, että Lokista tulee aika tylsä kiusanhenki.

Ihmishahmoiset jumalat vaikuttavat hyvin yksioikoisilta, eivätkä he voi lakata ajattelemasta kuten jumalat. Thor, jonka Loki julistaa olevan umpitollo, odottaa muiden palvovan itseään ja pelkää jatkuvasti jääjättilaisten hyökkäystä. Hyrrokkin asettuu kasvatusoppaita selaavan äidin rooliin ja suorittaa sitä täysillä. Heimdall jatkaa vartijan hommia ihmishahmossaankin. Loki ei tunnu saavan minkäänlaista muutosta aikaiseksi.

Suosittelisin kirjaa 9–11-vuotiaille. Kirja on kuvitettu Neropatin päiväkirja -henkisesti. Teksti on melko tiivistä ja siinä on käytetty monia eri tyylejä, erilaisia fontteja, tekstiruutuja ja puhekuplia, joten sitä voi olla raskas lukea. Kirja on humoristinen ja tekee terävän ivallisia huomautuksia, niin ihmisistä kuin jumaltarustostakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *