Kissa joka pyydysti tappajan

Kissa joka pyydysti tappajan

The cat who caught a killer – L. T. Shearer

2024 Bazar, 365 s., suom. Pirjo Lintuniemi

Leppoisan viihdyttävä dekkarisarja, jonka etsiväkaksikkona on kissa ja eläköitynyt poliisi.

Conrad esittäytyy

Lulu muuttaa asuntoveneeseen kanavanrantaan asumaan miehensä menehdyttyä yliajossa. Hän on jäänyt poliisista eläkkeelle, eikä halua viettää päiviään asunnossa, jossa on kaikki muistot hänen puolisostaan. Hän ei ehdi asua asuntoveneessä yksin kauaa, kun veneen kannelle astelee kissa. Kissa on kaunis kolmivärinen kolli, joka Lulun järkytykseksi avaa suunsa ja alkaa puhumaan. Kissa esittelee itsensä Conradiksi ja muuttaa nasevilla vastauksillaan Lulun ällistyksen äkkiä yhteistyökyvyksi. Lulu luulee näkevänsä unta ja päättää mennä tilanteen mukana. Kissa on kiinnostunut Lulun tekemisistä ja lähtee hänen mukaansa vierailulle hoivakotiin. Hoivakodissa asuu Lulun edesmenneen puolison äiti, Emily. Conrad tykästyy Emilyyn ja kehuu Alzheimeria sairastavaa vanhusta erityisen hyvin voivaksi. Kissat kun näkevät ihmisten aurat ja voivat päätellä niistä yhtä jos toistakin.

Kuolema hoivakodissa

Seuraavana päivänä Lulu saa huonoja uutisia. Kun hän palaa hoivakodille, on Emily kuollut. Tapahtuma yllättää Lulun täysin, koska Alzheimeria lukuun ottamatta Emily oli varsin terve. Lulun etsivän vaistot herää. Hän ei suostu hyväksymään asioiden saamaa nopeaa käännettä. Hoivakoti toimii kuolintodistuksen kirjoittamisessa epäilyttävän vauhdikkaasti ja Lululle tietoja paljastetaan nihkeästi. Lulun puolison veli Richard on siirretty vastuuseen äitinsä Emilyn asioista, eikä Lululla ole sananvaltaa.

Apua ystäviltä ja eläimiltä

Lulu painostaa hoitohenkilökuntaa ja ryhtyy selvittämään tietoja Emilyn viimeisestä illasta. Erityisesti hänen epäilyksensä herää, kun hoivakoti toimittaa hänelle Emilyltä jääneet tavarat. Tavaroiden joukosta puuttuu niin Emilyllä ollut suklaarasia kuin ruusukultainen arvokas rannekello. Lulun epäilykset kohdistuvat hoivakodin henkilökuntaan, mutta nähdessään Emilyn vieraslistan nousee epäilyn kohteeksi epäystävällisesti käyttäytyvä lanko Richard ja Emilyn entiset ystävättäret. Apua tutkimuksiin Lulu saa entiseltä työpariltaan, joka ilahtuu voidessaan olla Lululle avuksi. Konradin oivallukset ja tarkkaavaisuus ovat myös korvaamattomia. Kissa onkin erinomainen ihmistuntija.

Intuitiota ja johtolankoja

Pseudonyymi L T Shearer kirjoittaa helppolukuista tekstiä ja jouhevasti etenevää juonta. Lukijan on helppo seurata murhamysteerin vihjeitä aivan ratkaisuun saakka. Kirjan tunnelma on verkkainen. Tapahtumissa on väljyyttä ja toistoa, niin että lukijan on helppo pitää annetut vihjeet mielessä. Conradin vaikutelmat ja tulkinnat aurojen väreistä johdattavat osaltaan tutkimuksia. Jokin merkittävämpikin juonikuvion käännös tai pidemmän reitin umpikuja olisi mukaan mahtunut, mutta dekkarisarjan viihdyttävin ominaisuus onkin leppoisassa tunnelmassa. Tunnelmaa kirjassa voikin kuvailla jopa pörröisen lämpimäksi, Conradin tuodessa siihen kissamaiset oivallukset ja pienen sarkasmin pilkkeen.

Cozy crimen eli pehmodekkareiden ystäville suosittelen tämän kirjan lisäksi:

  • Marianne Cedervall: Mullvaldsin murhat -sarja, kirjassa hevosia
  • Erin McCarthy ja Kathy Love: Friendship Harborin mysteerit, kirjassa laama
  • S. J. Bennett: Hänen majesteettinsa tutkimuksia, kuningattarella koiria ja hevosia
  • Pauliina Susi: Tuulia Raja -sarja
  • Richard Coles: Kirkkoherra Clementin tutkimuksia
  • Lynn Messina: Beatrice Hyde-Clare ratkaisee
  • Paula Hotti: Halla -sarja
  • Richard Osman: Torstain murhakerho -mysteerit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *