Hevosen mieli

Hevosen mieli

Tiedettä sarjakuvana – Helena Telkänranta, Maija Karala ja Ville Sinkkonen

2023 Arador publishing, 80 s.

Tietopaketti hevosen käyttäytymisestä helposti lähestyttävän sarjakuvan muodossa.

Tarina

Sarjakuvassa tutustutaan hevoseen yhden tallin ympäristössä. Tallilla hevosiaan pitävät Jenna ja Emilia. Jennan Shadow -hevonen on rauhallinen täysveritamma, joka on juuri saanut varsan. Emilian quarterhevostammalla Phoenixilla on paljon haasteita. Jennan opastuksella Emilia alkaa tutustua syvemmin hevosen käytökseen ja saa samalla apua haastaviin tilanteisiin Phoenixin kanssa.

Hevosen näkökulma

Sarjakuvan tarina tutustuttaa lukijan hevosen aisteihin, tunteisiin ja sosiaalisuuteen. Shadown varsan synnyttyä päästään tutustumaan hevosen kehitykseen. Käyttäytymistarpeita käsittelevässä luvussa nostetaan esiin monia hevosen ”huonoja tapoja”. Kirja tuo kattavasti aiheidensa kautta esiin hevosen näkökulman.

Kirjan aiheet tuodaan esiin talliarjen lomassa, maastokävelyillä, laitumella ja eläinlääkärikäynnillä. Kirjan jokaisen luvun lopussa on tietosivu, jossa aihe avataan vielä yhteenvedon kautta. Qr-koodit johdattavat Aradorin verkkosivuille lisätiedon pariin.

Helposti tiedon äärelle

Tämä kirja osoittaa, että sarjakuva sopii oivallisesti tiedeviestintään. Tarina on simppeli, kokonaisuudet lyhyitä. Lukija saa valita kuinka syvälle tietoon haluaa uppoutua, lukeeko vain sarjakuvan, vai myös yhteenvedon ja seuraa qr-koodia vai kurkkaako lisäksi lähdeluotteloon.

Kuvitustyyli on kaunis, selkeä ja todellisuutta vastaava. Kuvituksella tuodaan hyvin esiin hevosen elekieltäkin. Kuvitus on Maija Karalan ja Ville Sinkkosen tekemä.

Ilokseni huomasin, että itselleni aiheet olivat jo tuttuja. Meidän hevosen kanssa käytetään positiivista vahvistamista ja tehdään muun muassa kirjassa esiteltyä target -treeniä. Vain viimeisen luvun aihe, jossa käsiteltiin hevosen aktiivista valintaa oli uudempaa tietoa minulle. Toivottavasti saamme Alma-hevosemme elämään lisättyä tämänkin hyvinvointia edistävän tekijän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *