Ilmentäjien ennustus

Ilmentäjien ennustus

The manifestor prophecy – Angie Thomas

Nic Blake ja ihmeelliset 1, 2024, Otava, 320 s., suom. Ilkka Rekiaro

Nic Blake ja ihmeelliset on toiminnan täyteinen varhaisnuorten fantasiasarja, joka nostaa esiin arkipäivän rasismia ja mustien syrjinnän historiaa.

Unohtumaton syntymäpäivä

Nichole Blake asuu isänsä kanssa Mississippin Jacksonissa. Nicillä on syntymäpäivä ja hän saa 12-vuotis lahjaksi hornanhurtan. Nic toivoo, että isä vihdoin suostuisi opettamaan hänelle, kuinka käyttää ilmentäjän kykyjään, mutta joutuu pettymään.

Nic ja hänen isänsä ovat muuttaneet usein. Isä sanoo sen johtuvan siitä, etteivät tavikset saa tietää hänen ilmentäjän taikavoimistaan. Jos niin käy, he joutuvat lähtemään. Jacksonista he ovat löytäneet kodin ja Nic on saanut jopa ystävän, taviksen JP:n. Isä on löytänyt ihmeellisten yhteisön Lenan baarista. Syntymäpäivälahjaksi Lena antaa Nicille ennustuksen, tai on antamassa, kun Nic vahingossa sieppaa ennustuksen Lenalta. Kaikki säikähtävät tilannetta, mutta isä reagoi hyvin jyrkästi. Hän pakottaa Nicin jäämään kotiin, mutta Nic karkaa illan kirjailijatapaamiseen. Kirjailija on hänen ja JP:n suosikki. Isä ryntää kirjailijatapaamiseen hakemaan Niciä. Paljastuu, että kirjailija TJ Retro onkin isän vanha ystävä Ty ja Nicin kummisetä. 

Kohtaaminen museossa

Seuraavana päivänä Nicin kotiopetus vie hänet, isän, Tyn ja JP:n museoon. Nic näkee perheen museossa ja hän tuntee kaipuuta äitiään kohtaan. Vaikka Nic tietää äidin hyljänneen hänet, hän päättää kirjoittaa hänelle Tyltä saamallaan ihmekynällä. Kynä vie viestin vastaanottajalle, kun lähettäjä vain ajattelee häntä. Nic ei odota ihmekynän löytävän ihmistä, jota hän itse tuskin muistaa, mutta äkkiä museoon ilmaantuu nainen, joka väitää olevan Nicin äiti. Naisen lisäksi museoon ilmestyy poika, joka kertoo olevansa Nicin kaksoisveli

Totuus ja tehtävä

Nicin elämä tuntuu murenevan pala palalta. Paljastuu, että isä on siepannut Nicholen, kun tämä oli vain kaksivuotias ja hänellä todella on kaksoisveli Alex. Itseasiassa Nicin oikea nimi on Alexis. Äiti on yrittänyt löytää tyttärensä koko tämän ajan. Niin on myös IPL, koska Nicin isä on rikollinen, joka on lapsen sieppauksen lisäksi varastanut mahtavan taikaesineen, Msaidizin. Nic ei ehdi sulatella kuulemiaan tietoja kauaa, kun IPL tulee jo hakemaan isää. Nicin onnistuu välttämään IPL:n kohtaaminen ja hän saa viimeisen epätoivoisen katseen isältään. Isä antaa Nicille tehtävän, etsiä Msaidizin ja puhdistaa hänen maineensa.

Nic ei tiedä keneen luottaa, äitiin, jota ei tunne, vai isään, joka on valehdellut hänelle kymmenen vuotta. Tilannetta ei helpota se, että hän jää kolmisin rasittavan isää haukkuvan veljensä ja JP:n kanssa. Nic päättää lähteä etsintäretkelle vain saadakseen vihdoin totuuden selville.

Vauhdikas tarina tuo esiin mustien kohtaaman syrjinnän

Angie Thomasin ensimmäisessä varhaisnuorille suunnatussa romaanissa juoni pursuaa toimintaa ja käänteitä. Kirjan taustatarina on monisyinen ja polveileva. Ilmentäjien tarina paljastuu vähän kerrallaan muiden tapahtumien lomassa. Velhomaiset ilmeitäjät eivät ole ainoita fantasiaolentoja, joita kirjassa esiintyy, vaan sieltä löytyy muun muassa vampyyreita, ihmissusia ja pöönoitia. Thomas on kirjoittanut jokaiselle fantasiaolennolle omia erityispiirteitä sekä keksinyt aivan omia ihmeellisyyksiä. Teksti onkin rikasta paitsi vauhdikkuudessa niin myös esiin nousevissa teemoissa.

Ihmeellisten ollessa mustia perehdytään tarinassa rasismin historiaan, tosin ihmeellisellä lisällä. Historiallisen näkökulman lisäksi arkipäivän rasismi tuodaan esiin erityisesti lasten kokemuksen kautta. Ihmeellisten kykyjen käyttöä pohditaan teoksessa moraaliselta kantilta. Miten kykyjä kuuluisi käyttää? Valjastaa ne hyväksi voimaksi ja auttaa mahdollisimman monia vaiko piilottaa ja käyttää harkiten?

Nicin saadessa äitinsä takaisin ja tutustuessa veljeensä, nousee perhesuhteet ja myös ystävyys kirjan aiheeksi. Tunteet perheen jälleen kohdatessa ovat monimutkaiset. Isän ja Nicin muodostama pieni perhe on tottunut luottamaan vain toisiinsa ja muihin lainsuojattomiin ihmeellisiin, joka laajentaa perhekäsitystä ja saa miettimään yhteisöllisyyttä. Uskon, että nuorta lukijaa kirjassa kiinnostaa ennen kaikkea vauhdilla etenevät tapahtumat, villi mielikuvituksellisuus ja räiskyvät tunteet.

Angie Thomas tunnetaan nuorten aikuisten kirjoistaan, muun muassa Viha jonka kylvät ja Mun vuoro. Nic Blaken tarinasta ennustettaan Harry Potterin veroista suosikkia, mutta kirja ei minulle lunasta tätä lupausta, vaikka siitä ei totisesti puutu vauhtia tai vaarallisia tilanteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *