Lukujumissa

Lukujumissa

Lukujumilla tarkoitetaan tilaa, jossa lukeminen ei syystä tai toisesta onnistu. Ihminen voi olla lukujumissa elämäntilanteensa vuoksi, psyykkisen tai fyysisen haasteen tai vaivan vuoksi. Lukujumi koskee henkilöitä, joilla on halu lukea, mutta he kokevat lukemisen estyvän jostain syystä. Lukujumissa oleva voi lukea, mutta lukeminen saattaa olla mekaanista, eikä tekstin sisältö jää mieleen. Lukujumissa ei tunneta vetoa pitkiin teksteihin, kesken oleva kirja ei vetoakaan, vaikka kirja olisi alkuun tuntunut innostavalta. Lukujumia käytetään laajasti kuvaamaan tilaa, jossa pitkien tekstien kuten romaanien lukeminen on estynyt vuosiksi tai tilannetta, jolloin yhdestä työn alla olevasta kirjasta on kadonnut lukemisen imu. Mikäli tunnistaa itsessään lukujumin, tunnistaa itsessään halun lukea.

Lukeminen on arkista työtä. Lukeminen vaatii usein rutiineja. Lukeminen on harrastus siinä missä jalkapallo, baletti tai kitaran soittaminen. Harrastus vaatii rutiinia ja harjoittelua, harjoitukset aikaa ja ajanhallintataitoja. Samoin lukemisen harrastajan on löydettävä lukemiselle tilaa arjessa. Kun rakastaa lukemista, tulee lukuhetket tärkeysjärjestyksessä korkealla ja aikaa usein löytyy. Olen lukenut tänä vuonna yli sata kirjaa, eli noin kaksi kirjaa viikossa. Lapsiperheessä tämä vaatii jo vahvaa rutiinia, mutta usein myös heittäytymistä. Minun kohdallani tämä tarkoittaa jokaisen tilaisuuden hyväksi käyttämistä. Eläköön e- ja äänikirjat!

Lukujumi on minulle harvinainen tilanne, mutta silti hyvin mahdollinen. Arki on jatkuvien muuttujien alaisena. Elokuun alku on ollut minulle hyvin antoisaa aikaa, mutta sisältänyt uutta ja muuttuvia tekijöitä. Syksy on koittanut työtehtävässäni, joka näkyy kiireenä. Valmisteltavia asioita on todella paljon. Perheesemme on tullut lisäystä. Meille muutti kaksi viikkoa sitten uusi koira, welsh corgi cardigan, kuten perheemme ensimmäinenkin on. Vaikka koira ei olekaan pentu, on kotona silti ollut työtä, kun tulokasta on opetettu talon tavoille. Ja tietenkin koirien ja kissan tutustumista ja touhuamista on pitänyt seurata herkeämättä.

Kaksi welsh corgia istuu ja katsoo kameraan
Pricilla ja Milli

Arjessa on vain yksinkertaisesti ollut liikaa ja liian tärkeitä asioita, että ne ovat menneet lukemisen ohi. Tämmöisessä tilanteessa on oltava itselle armollinen. Lukeminen ei tulisi olla pakkopullaa tai suoritus. Harrastan aktiivisesti liikuntaakin, mutta pidän siitäkin toisinaan lepojaksoja. Tauko on täysin hyväksyttävää. Lukemista tuskin kukaan harrastaa kilpailutasolla, mutta työkseen sitä voi tehdä. Kun lukeminen on osa työtä, on lukujumi hankala hyväksyä. Kun arkirutiinini sekosi koiran ja töiden vuoksi, huomasin olevani ennen kaikkea kykenemätön keskittymään. Tämä harmitti erityiseksi siksi, että koin tarvitsevani lukemista palautumiseen ja arjesta irtautumiseen. Mietin siis keinoja, jotka auttaisivat selättämään keskittymiskyvyn puutteesta kumpuavan lukujumin. Toivottavasti näistä on apua sinullekin, jos olet samanlaisessa tilanteessa.

1. Kuuntele

En nyt tarkoita äänikirjojen kuuntelemista. Kuunnella voi monenlaista, musiikkia, luonnonääniä tai puhetta. Pyri löytämään asia, jonka parissa voit rentoutua ja ajatuksesi saa irtioton siitä, minkä ympärillä ne nyt parhaillaan pyörivätkään. Soita sukulaiselle tai ystävälle ja vaihtakaa kuulumisia. Hiljaisuus tai kodinäänet voi tarjota myös rauhoittavaa kuunneltavaa.

2. Kirjoita

Jos sinusta on joskus tuntunut, että päässä on ajatusten ruuhka ja olet katsonut Harry Potter -elokuvassa kateellisena Dumbledoren ajatusseulaa, niin kokeile kirjoittamista. Kun ajatukset tulevat lukemisen tielle, kokeile kirjoittaa ne pois. Itse tein näin ja paperille syntyi tämän tekstin muistiinpanot sekä lista viime aikaisista tapahtumista. Ilmeisesti se ei ole aina tuleva, joka ihmismieltä painaa, vaan mennytkin voi etsiä paikkaansa.

Muistiinpanot luetusta voi myös olla kätevä tapa siirtää ajatukset kirjan pariin.

3. Hemmottele itseäsi

Toisinaan mieli rentoutuu vasta kehon rentoutuessa, joten kuuntele kehoasi. Jo maiseman vaihto voi saada ajatukset muualle. Kävele kahvilaan ja katsele kadulle. Mene pyörällä töihin tai jos pyöräilet muutenkin, vaihda reittiä. Hemmoittelu voi olla mitä tahansa aistein koettavaa miellyttäväksi tuntemaasi toimintaa, mansikoiden tuoksu, auringon paiste tai jalkahieronta pallolla. Tärkeintä, että tekeminen ja oleminen kunnioittaa tarpeitasi.

4. Lyhyet tekstit

Tarinat on usein se mikä saa meidät lukemaan. Tarinat vie meidät uusin näkökulmiin ja toisiin maailmoihin. Lukeminen rauhoittaa ja tuottaa mielihyvää. Kun pitkät tekstit saavat ajatukset harhailemaan, huolimatta siitä, että työn alla olisi lempikirjailijan uusin teos, kannattaa antaa mahdollisuus lyhyemmille teksteille. Kuvakirjat ja runot ovat loistavia lukujumijumppaan. Kuvakirjoissa usein värikkäät kuvat saavat tarinan imun palaamaan.

Jos kuvakirjat eivät ole sinun juttu, niin ehkä kokeilet mieluummin kuvaromaania tai sarjakuvaa.

Suosittelen aikuisille suunnattua kuvakirjaa Poika, myyrä, kettu ja hevonen (Charlie Mackesy, 2020), kuvaromaania Hugo Cabret (Brian Selznick, 2008) tai sarjakuvakirjaa Simonin kissa vs. maailma (Simon Tofield, 2013) tai jos et ole kissaihminen, Mummo (Anni Nykänen, 2010).

5. Muistele

Vielä yksi ajatus tuli mieleeni lukuinnon palauttamiseksi ja se on muistelu. Julkaisin jokin aika sitten artikkelin lempikirjojen uudelleen lukemisesta. Kun lähdin miettimään kirjoja, joista pidän, iski halu lukea ne kaikki uudelleen. Muistin jokaisen kirjan kohdalla myös jotain sen hetkisestä elämäntilanteestani, opiskeluajat, asunnon ja sen ison ruskean sohvan, missä luin kirjaa. Kaikki mieleen tulevat muistot olivat miellyttäviä ja aloin odottaa innolla, että saan jälleen kokea jotain samankaltaista.

Ennen kaikkea älä pakota itseäsi. Anna mielesi vaella asioiden parissa, joista nautit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *