
Tukholma -syndrooma
Hanna Arvela 2020, Tammi, 290 s.
Luin Hanna Arvelan teoksen Ihmeperhe toukokuussa ja olin aivan myyty. Vau, mitä tykitystä! Pakko oli lukea myös kirjailijan esikoisteos.
Tukholma-syndrooma oli paljon, lähes liikaa. Kaikki Arvelan hyvät elementit ovat jo esikoisessa läsnä: tuokiokuvaus, huumori, tiukka tahti ja terävänäköisyys. Tein kuitenkin virheen ja aloitin kirjan äänikirjana.
Kirja kuvaa puolentoista vuoden ajanjaksoa Schattenreichin markkinointiosastolla. Tuo on aika, jonka vastavalmistunut Jenna työskentelee muodin ja kosmetiikan ad:na. Kirja ei kuitenkaan seuraa Jennan vaiheita yrityksen leivissä, vaan esittelee markkinointiosaston syviä pyörteitä sen jokaisen työntekijän kautta. Markkinointiosastolla on 32 työntekijää osastonjohtajan lisäksi. Kirjan erityisen laaja moniäänisyys oli haaste äänikirjan kuuntelussa, kuin myös se, että dialogi on kirjoitettu tekstiin sisään.
Joonas kertoo olevansa kotoisin Pohjanmaalta, missä on pilvin pimein ahdasmielisiä kristittyjä, jotka ovat ulkoistaneet vapaan tahtonsa pelolla hallitseville vallanahneille johtajilleen, jotka alistavat heitä kieltämällä meikkaamisen ja kaiken muun elämään väriä tuovan. Seksikin on heillä pelkkä lisääntymisriitti. Olin aikanaan todella helpottunut tullessani Helsinkiin ja Schattelle töihin. Aluksi tuntui kuin olisin kävellyt puoli metriä maanpinnan yläpuolella. Sitä iloa kesti suurin piirtein kolme viikkoa, minkä jälkeen aloin hahmottaa tismalleen samoja lahkolaispiirteitä tässäkin ympäristössä. Ai meikittömyyttä? Ei vaan sitä sisäänpäinkääntyneisyyttä.
Tukholma-syndrooma s.61-62.
Kirja valottaa monien henkilöidensä kautta työelämän lainalaisuuksia, huomioi tarkkanäköisesti nokkimisjärjestyksiä, selviytymistaktiikoita ja läpäisee kaiken kyynisellä kahvipöytähuumorilla.
Vaihdoin äänikirjan alle puolessa välissä fyysiseen kirjaan, mutta äänikirjana kuuntelu jätti vähän sekavat fiilikset kirjasta. Arvelan toisesta teoksesta pidin enemmän jo aiheen vuoksi. Ihmeperhe (2022) kertoo ainutlaatuisen, mutta haasteelisen erityisluokan sijaisuutta tekevästä opettajasta. Arvioni kirjasta voi lukea Instagram- tililtäni.