Kiltin tytön murhaopas

Kiltin tytön murhaopas

A Good Girl’s Guide to MurderHolly Jackson

Karisto 2022, suomentanut Leena Ojalatva, 418 s.

Pieni kaupunki, selvittämätön rikos menneisyydessä ja utelias nuori, joka joutuu tapahtumien keskipisteeseen. Kuvio on tuttu, mutta Holly Jackson taikoo mukaan true crime -henkeä, tasoittelee pahimmat kliseet taustarooleihin ja näin on syntynyt suorastaan kutkuttava YA -jännäri Kiltin tytön murhaopas.

Pippa Fitz-Amobi ei kaihda opinnoissaan haasteita. Hän on ottanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen tehdä itsenäisen laaja-alaisen tutkielma Little Kiltonin viiden vuoden takaisesta kuolemantapauksesta, jossa kadonneen teinitytön epäiltiin saaneensa surmansa poikaystävän toimesta. Poikaystävä löytyi kuolleena, joten hän jäi syylliseksi tapauksessa. Journalistiksi haluavan Pipin mielestä on syytetty väärää henkilöä, naapuruston hyvää poikaa, Sal Singhia, joka on ollut Pippalle lähes idolin asemassa. Tutkielmassaan Pippa avaa jokaisen tapauksesta julkaistun artikkelin, seuraa tutkinnan kulkua uudelleen niin hyvin kuin osaa, sekä suorittaa omia haastatteluja tapaukseen liittyneiden henkilöiden keskuudessa. Ensimmäisten haastateltavien joukossa on Ravi Singh, syytetyn veli.

Pippa saa pian Ravin puolelleen ja he yhdistävät voimansa selvittääkseen, mitä tapahtui Andie Bellille. Heidän ensisijaisena tavoitteenaan on selvittää oliko Sal todella syyllinen. Andien ruumista ei kuitenkaan koskaan löytynyt, miten se on mahdollista ja voisiko Andie olla jopa yhä elossa. Syyllisten määrä lisääntyy tutkimusten edetessä ja Pipin tutkimukset saavat vaihtelevaa vastaanottoa. Joku ei halua Pipin tutkivan tapausta enempää ja Pip alkaa saada uhkailuviestejä. Uskaltaako Pip viedä tutkimukset loppuun?

Pippan tutkimukset ovat höystetty tutkimuspäiväkirjalla, litteroinneilla, chat -keskuteluilla ja kuvilla, jotka tuovat mukaan kivaa true crime -otetta. Pippan tutkimusten yksityiskohtainen yksinpuhelu johdattaa myös lukijan kokemaan turhautumista syyllisen paetessa päätelmiä. Pippa on high schoolia käyvä nuori, joten ystävät, perhe ja rakkaus ovat sitä olennaista ya -settiä, jota kirjassa kuuluukin olla. Pidin kuitenkin Holly Jacksonin tyylistä jättää ’kihelmöinnit’ ja ’pidätellyt henkäykset’ väliin. Jackson ikään kuin tunnusti, että ’hei, te tiedätte, miten nämä jutut yleensä menee, joten ei tehdä näistä nyt mitään numeroa’.

Epäilyt kiertävät kivasti läpi sivuhahmokaartin, joista jokaisesta löytyi niin helposti lähestyttäviä kuin luotaantyöntäviäkin piirteitä. Tutkimusten suunnannäyttäjänä toimii Pippan oma moraalinen kompassi ja subjektiivinen näkemys tuttujen ja tuntemattomien ihmisten luonteesta. Pippa itse jää aika yksiulotteiseksi luonteeksi. Hän on määrätietoinen, perhettään rakastava, ahkera opiskelija. Hän on älykäs, jopa siinä määrin, ettei anna itsestään erityisen rentoa vaikutelmaa. Tutkielman tekeminen tuntuukin sysäävän Pipin lähes pakkomielteiseen suoriutumiseen. Kirjan päähenkilön hieman nancydrew -mainen nokkela hahmo, toimii kuitenkin erinomaisena vastinkappaleena kirjan erehtyväisille sivuhenkilöille, joista kaikilla tuntuu olevan salattavaa.

Holly Jackson (s.1992) on brittiläinen kirjailija, joka kirjoitti ensimmäisen romaaninsa jo 15 -vuotiaana. Kiltin tytön murhaopas on ensimmäinen osa trillerisarjassa, johon kuuluu kolme osaa sekä johdanto-osa 0.5. Toivon, että sarja suomennetaan kokonaan. Kirjassa mikään ei tuntunut jäävän kesken, joten en osannut edes arvailla tämän olevan osa trilogiaa.

Kiltin tytön murhaopas -sarjan suomentamattomat osat löytyvät ainakin maksullisesta Nextory -palvelusta äänikirjoina sekä osat kaksi ja kolme löytyvät äänikirjana Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Pohjoisen eKirjaston Overdrive -palvelun kautta. Outi -kirjastoista löytyy fyysiset kappaleet alkukielisistä kirjoista. Kirjasarjan johdanto-osa Kill Joy on Nextoryn mukaan vain kolmen tunnin mittainen kertomus, jossa Pippa pääsee esittämään etsivää 1920 -luvun murhateemaisiin juhliin.

Holly Jaksonin teoksista voi lukea esimerkiksi Goodreadsin kirjailijasivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Jos tämä koukutti, lue Karen McManusin Yksi meistä valehtelee, 2017, WSOY, suomentanut Inka Parpola.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *