Rakkautta ja luottamusta nuorten aikuisten kirjallisuudessa

Rakkautta ja luottamusta nuorten aikuisten kirjallisuudessa

Olen tässä puolen vuoden aikana lukenut normaalia enemmän nuorten kirjallisuutta, koska työtehtäväni aineiston suosittelussa ovat painotttuneet yläkouluikäisiin. Olen samalla lukenut paljon nuorten aikuisten kirjallisuutta ja osallistuin Instagramissa nuorten aikuisten kirjoihin keskittyvään haasteeseen. Luin yhteensä 21 kirjaa, joista 19 sopi haastekohtiin. Mukaan mahtui niin hurmaavia, kliseisiä, yllättäviä kuin kerrassaan sulosiakin kirjoja. Tässä muutama lukemieni kirjojen joukosta, eli jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä. Kantavana voimana rakkaus ja luottamus.

Jotain uutta: Kissanaisia – Liliana Lento (2021, Nysalor)

Liliana Lento on tamperelainen kirjailija, jonka neljäs kirja Kissanaisia on urbaania spekulatiivista fiktiota, jossa yhdistyy fantasia- ja scifielementtejä nuorten aikuisten arkielämään. Kissanaisia kertoo tilitoimistossa työskentelevistä naisista Helmistä ja Maista. Helmi on kolmekymppinen nainen, joka erottuaan hiljattain on etsimässä uutta seuraa itselleen. Mai puolestaan tekee osapäivätyönsä oheilla gradua. Työ on hänelle toisinaan haastavaa, koska hänellä on kova unen tarve ja salaisuus, jota hän ei ole paljastanut yhdellekään ulkopuoliselle. Mailla on kaksi olomuotoa, nainen ja puuma. Helmi ja Mai ystävystyvät työn kautta. Helmin elämään astuu toinenkin nainen, ja puuma, Mjar. Mjarin avulla Mai uskaltaa kertoa itsestään Helmille. Mailta putoaa vihdoin iso taakka harteiltaan, kun hän on löytänyt luotettavia ihmisiä lähelleen. Vielä Main on selvitettävä, voisiko hän luottaa salaisuutensa poikaystävänsä Teron käsiin?

Teos on virkistävän ennakkoluuloton yhdistellessään kauhukirjallisuudesta tuttua seksikästä muodonmuutosfantasiaa nuorten naisten oman paikan etsimiseen. Kirjan nuoret naisetkaan eivät ole tyypillisiä juuri täysi-ikäisyyden kynnyksellä ensirakkautensa kohtaavia, vaan oman elämän syrjässä jo kiinni olevia kolmekymppisiä naisia, joilla on silti elämässä vielä avoimia kysymyksiä. Tulee jopa hieman Sex and the city mieleen. Puumat ovat seksikkäitä ja tässä kirjassa olisi ollut kaikki ainekset eroottisempaankin tarinaan.

Jotain vanhaa: Me kolme ja jengi – S.E. Hinton (The Outsiders 1967, Otava, suom. Marja Leskinen)

Luin tämän kirjan koulussa 20 vuotta sitten. Se ei ollut ainoa kirja, joka koko luokan piti lukea, mutta se oli hyvä. Jotenkin rankempi kuin muut, muka vaikeitakin aiheita käsitelleet kirjat, koska tästä kirjasta puuttuu aikuiset. Aikuiset eivät hääly pakoreittinä taustalla, eivät tarjoa ongelmaan ratkaisua, eivätkä aseta rajoja. Jotenkin samaistuin kirjan perhedynamiikkaan voimakkaasti, koska olin lapsena usein kolmestaan isoveljieni kanssa, kuten kirjassa Ponyboy elää kahden veljensä Sodan ja Darryn kanssa.

Darry on käytännössä jo aikuinen ja Sodakin melkein 18. Poikien vanhemmat ovat menehtyneet ja Darry on nuorempien veljiensä huoltaja. Ponyboy on älykäs 14 -vuotias, jonka perheeksi veljien lisäksi voidaan lukea rasvalettien jengi. Rasviksille on jatkuvaa harmia varakkaiden perheiden vesoista, snobbareista, jotka käyttävät kalliita vaatteita ja ajavat hienoja autoja, sekä uhkaavaa vetää jatkuvasti jotain rasvista turpaan. Pony onnistuu sotkemaan polkunsa pahasti erään snobbariporukan kanssa, kun hän ja Johnny lyöttäytyvät kahden snobbaritytön kanssa juttusille. Pojat löytävät heidät myöhemmin yöllä ja tilanne käy uhkaavaksi. Snobbari on hukuttaa Ponyn suihkualtaaseen, ja Johnny päätyy puukottamaan poikaa. Pojat saavat kokea tilanteen, jossa heidän tekonsa todella saavuttavat heidän nuorisorikollisen imagonsa, mutta kokemus ei riitä katu-uskottavuuden tasolle.

Jotain lainattua: Tuhkataivas – Kati-Annika Ansas (2021, Oppian)

Kuva: Oppian 2021. https://oppian.fi/tuhkataivas/

Evelina ei voi hyvin. Poissaolot lukiosta lisääntyvät, ruoka ei maistu ja ateriat korvaantuu hamppuproteiinijuomalla. Sosiaalisesta mediasta Evelina on löytänyt jotain millä helpottaa oloaan, viiltely. Hän on itsekin aloittanut viiltelykuvien postaamisen nettiin. Eräänä päivänä Evelina menee liian pitkälle, viiltää liian syvään. Evelinan äiti murtautuu kylpyhuoneeseen ja vie vastustelevan adoptiotyttärensä päivystykseen. Sieltä Evelinan matka jatkuu suljetulle osastolle. Hänelle ei jätetä mitään millä hän voisi satuttaa itseään, hänen on pakko syödä joka aterialla ja hänelle asetetaan liikuntakielto. Puhelimen hän saa pitää. Puhelimen, jonka numeron hän antoi Jurille ja nyt hän ei pääse miehestä eroon. Mies on alkanut uhkailla häntä, että hän lähettäisi itsestään videoita. Evelina on yksin ja peloissaan. Hänestä tuntuu kuin mies tarkkailisi häntä kaikkialla.

Kirja on Evelinan selviytymistarina, mutta myös perheen tarina. Evelinan kamppaillessa vihan ja itsesyytösten kanssa, käy hänen äitinsä samankaltaista taistelua. Kirja nostaa esiin ajankohtaisia aiheita kuten grooming ja sosiaalinen media. Mukana kuitenkin toivo, ystävyys ja vähän kerrallaan rakentuva luottamus itseen ja elämään.

Jotain sinistä: Varjo ja riipus – Leigh Bardugo (Shadow and Bone 2019, Aula & co, suom. Jussi Korhonen)

Leigh Bardugon kirjoja on hehkutettu paljon somessa. Grishaversumi -sarjan aloittava Varjo ja riipus ei ehkä onnistunut lunastamaan kaikki odotuksiani, mutta nostan sen ehdottamasti tutustuttavien fantasiasarjojen joukkoon. Kirjasta löytyy kaikki oleellinen: orvot, harvinaiset kyvyt, eksoottinen maailma, suuri pahuus ja suuret tunteet. Kliseisistä lähtöasetelmista ja idän eksotiikasta syntyi kuitenkin sopiva odotuksen jännite, joka tempaisi mukaansa.

Alina ja Mal ovat orpoja, he ovat kasvaneet yhdessä herttuan orpokodissa, ja aikuisiän kynnyksellä he ovat yhdessä lähteneet kuninkaan armeijan palvelukseen. Armeijan joukot ovat ylittämässä sysikuilua, kun Volkrat, kuilun hirviömäiset olennot, hyökkäävät heidän kimppuunsa ja Alinalla paljastuu olevan piilevä kyky kutsua auringon valoa. Alina ei voi itsekään uskoa tapahtunutta todeksi, mutta hänet lähetetään kiireesti turvaan kuninkaan ja grishojen palatseille Os Altaan. Grishojen parissa Alina joutuu kovaan kouluun. Hänet laitetaan harjoittelemaan kykyjensä käyttöä ja hän tutustuu hovi juonitteluun. Alinan yllätykseksi Grishojen korkea-arvoinen johtaja tuntuu mieltyvän Alinaan ja odottavan häneltä suuria tekoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *