Kirjabloggaajien joulukalenteri: 6. luukku
Kirjabloggaajien joulukalenteri avautui eilen Kirjakaapin avain -blogissa. Täydellisen listan joulukalenteria tekevistä blogeista löydät Yöpöydän kirjat -blogista. Joulukalenterin kaunis kuvitus on Yöpöydän kirjat -blogin Niinan käsialaa.
Tänään haluan kirjavalinnoissani juhlistaa Suomen itsenäisyyspäivää ja esitellä sekä minulle tärkeitä asioita Suomesta että tarjota luettavaa kaiken ikäisille.
Ensimmäinen kirjavalintani on suunnattu lapsille.
Aarteitani Suomesta – My Favourite Finnish Things
Satu Kettunen 2021, käännös Mia Spangenberg, Otava
Kirja vie lukijan tutustumaan Suomeen lapsen silmin. Näkökulman luominen on varsin onnistunut ja aikuisenkin lukijan on helppo uppoutua kulkemaan metsässä, ihmettelemään kasvimaata, muistelemaan kuralätäköiden aiheuttamaa riemua ja sukeltaa mökin laiturilta viileään veteen. Kirjassa tulee hyvin esille kaksi suosikkiani Suomesta, luonto ja vuodenaikojen vaihtelut. Kuinka mahtavaa onkaan, että meillä on neljä kaunista ja niin erilaista vuodenaikaa.
Satu Kettusen kirjassa esille tulevat lapselle tärkeät suomalaiset perinteet, saunominen, laskiainen ja joulun odotus. Kirjaa voi lukea suomeksi ja englanniksi. Se sopii niin suomalaiselle kuin ulkomaalaiselle, löytöretkeksi ja matkaoppaaksi. Vaikka kuvakirja on suunnattu lapsille, uskoisin monen aikuisen ja iäkkään nauttivan sen tarjoamasta mahdollisuudesta uppoutua lapsuuden muistoihin.
Toinen teos on suunnattu ensisijaiseti varhaisnuorille.
Suomi – junioritutkija
Viljami Ovaskainen & Minna Ovaskainen 2023, Read me
Olitpa sitten utelias junioritutkija tai arvonsa tunteva tietäjä iänikuinen tästä kirjasta löydät varmasti jotain uutta. Tiedätkö esimerkiksi mistä juontaa juurensa Suomen nimi tai mikä on kantaural? Suomen kansallislintu on joutsen, mutta mikä on kansallisperhosemme.
Suomi – junioritutkija kertoo yleistietoa Suomesta ja esittelee Suomen historiaa jääkaudelta nykyaikaan. Kirjassa Suomeen voi tutustua maakunnittain, nähtävyyksien kautta, tutkimalla yritystoimintaa tai maahanmuuttoa.
Kirjassa tutustutaan keskivertosuomalaiseen. Hän asuu omakotitalossa ja pitää lukemisesta, musiikin kuuntelusta sekä elokuvien katselusta. Televisiota keskivertosuomalainen katselee 2 tuntia ja 43 minuuttia päivässä. Itsenäisyyspäivänä esitettävä Tuntematon sotilas on Suomen katsotuin elokuva.
Suomi – junioritutkija on yleistajuinen ja kaiken ikäisille sopiva tietopaketti Suomesta ja suomalaisuudesta. Luimme kirjaa lasten kanssa jo eilen ja lapset (yhdeksän ja 13 -vuotiaat) innostuivat kovasti testaamaan Suomi -tietouttaan. Yhdeksän vuotias halusi ehdottomasti tämän kirjan itsenäisyyspäivän lukuhetkelle.
Vimeisenä on minun ykkösasiani Suomesta…
Suomenhevonen – Isänmaata rakentamassa ja puolustamassa
Sari Savikko 2017, Amanita
Minun on turha kuvailla kirjan perusajatusta, kun kirjailija esittää sen esipuheessaan niin hyvin:
Tämä teos kertoo suomalaisten ja suomenhevosten yhteiselosta aikana, jolloin nyky-Suomen perusta luotiin ja itsenäisyys ensin otettiin ja sitten säilytettiin. […]Jokainen suomalainen oli jollakin tapaa tekemisissä hevosen kanssa. Suomenhevonen oli perheenjäsen ja ystävä.
Sari Savikko, kirjan esipuheessa, s.7
Suomenhevonen on ainoa Suomessa jalostettu hevosrotu. Rodun jalostusta on aina sanellut käyttötarkoitus. Tänä päivänä suomenhevosella on neljä jalostuslinjaa, jotka ovat ravihevos-, ratsuhevos-, työhevos- ja pienhevoslinja. Sodalla ja jälleenrakennusvuosilla on ollut suuri merkitys rodulle. Suomenhevosesta on kehittynyt sisukas ja monipuolinen. Se on motivoinut ja rauhallinen työkaveri, joka ei säiky pakkasta eikä vaikeaa maastoa. Suomenhevonen suorittaa tänä päivänä niin vaativan tason kouluratsastusta, esteitä kuin juoksee kilpaa maailman nopeimpana kylmäverihevosena. Suomenhevonen on yhä rakastettu ystävä.
Savikon kirjassa kerrotaan lyhyesti rodun kehityksestä ja esitellään laajasti hevosen käyttöä Suomen historiassa. Hevosen merkitys tulee upeasti esiin kirjan mustavalkovalokuvien kautta. Lisäksi sota-aika tulee käytyä seikkaperäisesti läpi hevosen kautta kerrottuna. Kirja tarjoaa niin kiinnostavia yksityikohtia hevosemme vaiheista kuin liikuttavia kohtaamisia ja kokemuksia hevosen kanssa. Suosittelen kirjaa niin hevosia jo tuntevalle kuin maamme historiasta kiinnostuneelle.
Suomi on maailman onnellisin maa kuudetta vuotta peräkkäin uutisoi Helsingin Sanomat (20.3.2023), ja minä ainakin olen, koska saan tänäänkin yhdistää suosikkiasiani Suomesta ja lähteä suomenhevosellani ratsastamaan keskelle lumista metsää. Kuvassa maastoretki merenrantaan kesän lopulta 2023.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Kirjabloggaajien joulukalenterin seuraava luukku avautuu Kirjamies -blogissa.
2 thoughts on “Kirjabloggaajien joulukalenteri: 6. luukku”
Suomenhevosista kertova kirja vaikuttaa kiinnostavalta. Ihanaa joulun odotusta!
Kiitos samoin!