Kirjavuodelta 2022 mieleeni jääneet teokset
Tänään loin viimeisen vilkaisun vuoden 2022 lukupäiväkirjaani ja yllätyin aika tavalla. Olen ajatellut, etten lue kovin paljon kotimaista kirjallisuutta vaan lukulistalle päätyy enemmän käännöskirjallisuutta. Vuonna 2022 olen lukenut kuitenkin enemmän kotimaisia kuin ulkomaisia uutuuksia. Tietenkin luettua tuli paljon muutakin ja kotimaiset kirjat painottuivat enemmän uutuuksissa. Luin yhteensä 185 kirjaa ja haluan nostaa esiin muutamia mieleenjääneitä teoksia vuodelta 2022. Nämä ovat siis viime vuonna lukemiani kirjoja, jotka ovat myös julkaistu vuonna 2022.
Kaunokirjallisuus
Kotimainen kaunokirjallisuus 2022
Kotimaisesta kaunokirjallisuudesta mieleeni jäivät erityisesti perhettä ja koulumaailmaa käsittelevät kirjat.
- Hanna Arvela: Ihmeperhe
- Kirja käsittelee koulumaailman haasteita mustanhuumorin keinoin. Päähenkilönä opettajasijainen, joka saa vastuulleen melko mahdottoman erityisluokan. Kirja kaataa lukijan silmille opettajien paineet, lapsien hämmennyksen, vaihtelevat perhetaustat ja hupenevat resurssit.
- Laura Manninen: Viimeinen sulkee verhot
- Kirjassa leikitellään ajatuksella, että arkipäivää olisi hoitaa vanhukset kotona ja lähettää lapset laitoksiin kouluvuosiksi. Kirjassa on useampia ajatuksia herättäviä teemoja, jotka pysyvät kauniisti tasa-painossa merkitystään menettämättä.
- Maria Mustranta: Äidin tehtävä
- Upea teos erityislapsen äidistä, äitiyden haasteista ja valinnoista, joita vanhempi joutuu tekemään. Kirjassa on haettu kivasti vastakkain asettelua kahdesta erilaisesta perheestä ja erilaisten mielipiteiden kohtaamisesta. Kirja herättää kysymään, kuinka pitkälle voi oman lapsensa vuoksi mennä.
Käännetty kaunokirjallisuus 2022
Käännetystä kaunokirjallisuudesta teen kaksi nostoa. Karina Sainz Borgon Kolmas Maa -kirjan olen aiemmin esitellyt tässä blogissa, joten kerron hieman vain toisesta valinnastani. Kristin Hannah on monille varmasti tuttu koskettavista kirjoistaan, eikä Alaskan taivaan alla tee tähän poikkeusta.
Kirja kertoo Lenistä, jonka perhe vaihtaa kaupunkia isän mielenliikkeiden mukana. Lenin isä on Vietnamin sotaveteraani ja isä on sodassa traumatisoitunut. Lenin äiti yrittää varovaisella käytöksellä ja pätkätöillä pitää perheen kasassa. Matka Alaskaan alkaa, kun Lenin isä saa kuulla perineensä mökin armeijakaveriltaaan. Alaskassa heitä vastassa on välitön varustautuminen talveen, vaikka elätään vasta kevään loppua. Alaskan sanotaan tuovan esiin joko ihmisen parhaan tai pahimman puolen ja Lenin isässä se saa aikaan jälkimmäisen. Leni kohtaa Alaskassa paljon ystävällisyyttä, jopa rakkautta ja kokee repiytyvänsä perheensä ja muun yhteisön välilllä.
Lastenkirjallisuus 2022
Lasten kirjallisuutta luin verrattain vähän viime vuonna. Eniten minua ilahdutti uudet jännittävät kotimaiset kirjasarjat sekä tietenkin Junior Finlandia voittaja.
- Sofia Chanfreu & Amanda Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri
- Esittelin kirjan blogissa joulukuussa.
- Siri Kolu: Hereiset 1: Yön salaisuus
- Jännitys ja kauhu yhdistyvät hienosti, mutta ei liian pelottavasti tässä loistavassa uuden sarjan avausosassa. Hereiset kertovat perheestä, jossa vanhempien yöllinen salaisuus selviää ja se vetää myös lapset mukaansa Hereisten maailmaan.
- Juha-Pekka Koskinen: Mysteerijengi 1: Kirjaston kiusanhenki
- Mysteerijengi on peloton ystäväporukka, tai ainakin osittain peloton ja ehkä ystävyyskin on vasta aluillaan. Oli miten oli, mysteerijengi on ottanut ratkaistavakseen Rikhardinkadun kirjaston oudot tapahtumat. Kirjaston kirjat on viskottu yöllä hyllystä. Mysteerijengin täytyyy jäädä yölliselle kyttäyskeikalle kirjastoon, jotta tapaus voidaan ratkaista.
Kotimainen nuortenkirjallisuus 2022
Voi ihme ja kumma, kuinka paljon mielenkiinotoista luettavaa tarjosi vuonna 2022 julkaistut kotimaiset nuorten kirjat. Minulla on paljon vielä lukematta (esim. Sang, Tuntematon taivas ja Pudonneet odottelevat vielä vuoroaan), mutta hienoja teoksia ehdin lukea monta. Tässä kärkikolmikko.
- Ulpu-Maria Lehtinen: Kalmanperhon kutsu
- Kirjailijan esikoisteos aloittaa mielenkiintoisen ja koukuttavan fantasiatrilogian. Kirjassa sisarusten riita saa Liljan tuntemaan tunnontuskia ja yrittämään auttaa mystisesti sairastunutta veljeään. Lilja lähtee seuraamaan veljensä piirroksista tuttua perhosta. Yökkönenjohdattaa Liljan toiseen maailmaan, jossa eletään ilman nykyajan mukavuuksia. Lilja uhkaa jäädä Kalmansyrjän kylään vangiksi ja saada kylän vihat niskoilleen. Kuinka Lilja voi selvittää salaperäisen raannikkotaudin salaisuuden ja löytää takaisin kotiin veljensä avuksi.
- Veera Salmi: Oboin kirja
- Jännittävä dystopia ajasta, jolloin ei enää lueta, kirjoja ei ole ja kaikki tarvittava tulee kämmeneen asennetusta valolaitteesta. Oboi on poikkeus sääntöön. Hän pakenee vankilasta ja saa käsiinsä kirjan.
- Kuura Juntunen: Mähän tiesin, ettei täällä ole mitään
- Aivan loistava kirja aikuistuvista nuorista, jotka etsivät identiteettiään ja paikkaansa elämässä. Ystävyyssuhteet muodostuvat tiukaksi ja he elämänsä kesää.
Käännetty nuortenkirjallisuus 2022
Käännetystä nuortenkirjallisuudesta mieleen jäi erityisesti Holly Jacksonin Kiltin tytön murhaopas. Olen esitellyt kirjan tässä blogissa aiemmin ja tänä vuonna keväällä kirja saa jatkoa, Kiltti tyttö, julma kosto.
Toinen mieleen jäänyt kirja oli Eli Brownin Kummat. Länkkärifantasiasarja on jotain mitä minulle ei ole aiemmin tullut vastaan. Tässä yhdistyy erikoisominaisuuksia sisältävät esineet, perhetragedia ja jännittävä tapahtumarikas seikkailu.
Kuvakirjat 2022
Kuvakirjoista lyhyesti..
- Ilja Karsikas: Yksisarvinen
- Teemana isän alkoholismi
- Saara Kekäläinen & Netta Lehtola: Prinsessa, joka lähti kälppimään
- Prinsessa ei halua asettua perinteiseen prinsessan rooliin
- Sanna Tahvanainen & Emelie Gårdeler: Vilja ja Valas
- Täti vie Viljan katsomaan valaita, mutta mitäs sitten kun valaat lähtevät kauas merelle.
Sarjakuvat 2022
Sarjakuvista luin enimmäkseen lasten ja nuorten sarjakuvia.
- Di Gregorio & Barbucci: Sisarukset Gremillet 2: Cassiopeen ihastus
- Kolmesta sisaruksesta kertova sarjakuva keskittyy toisessa osassa keskimmäiseen sisareen, jolla on tunteita niin lähellä olevaan kuin kaukana olevaan poikaan.
- Jason Platt: Huippuhäslärit 1: Koulun talent show
- Huumoristinen sarjakuva Noelista ja hänen isästään.
- Gije & Carbone: Soittorasia 1: Pandorietin maailma
- Soittorasiasta paljastuu toinen maailma, jossa on omat ongelmat ratkaistavana.
Tietokirjallisuus 2022
Olen lukenut poikkeuksellisen paljon tietokirjallisuuden uutuuksia viime vuonna. Minulla oli vaikeuksia valita joukosta vain kolme. Niin monta hyvää kirjaa jäi tästä pois. Siitä huolimatta näissä oli sitä jotain, jonka tulen muistamaan pitkään.
- Emilia Kujala: Suorittajan mieli – vapaudu ylikontrollista
- Oivaltava opas ihmiselle joka tunnistaa itsessään ylisuorittajan piirteitä.
- Nick Cave ja Sean O’Hagan: Usko, toivo ja kuolema
- Haastattelumuotoinen teos, jossa käsitellään Nick Caven taidetta ja elämää, vaikeita aiheita väistelemättä.
- Rahaf Mohammed: Kapinallinen – Pako Saudi-Arabiasta vapauteen
- Vaikuttava elämäkerta nuoresta naisesta, joka pakenee maansa naisvihaa.
Lasten tietokirjallisuus 2022
Keskityn tässä lähinnä lapsille suunnattuun tietokirjallisuuteen.
- Hanna Suikkanen: Piilovoimia: ADHD -opas lapsille
- Selkeä tieto- ja tehtäväpaketti niin lapselle kuin aikuisellekin.
- Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni: Paraske! runolaulaja Larin Parasken ilot, surut ja säkenöivät säkeet (Suomen supernaisia 5)
- Upea kuvitus ja elävästi kerrottu henkilökuva.
- Oona Kivelä & Heidi Elokoski: Kukkumuu! Tarinatreeniä jokaiseen päivään
- Ilahduttava ja innostava tarinallinen liikuntakirja perheille.