Hurme

Hurme

Lujaverinen 1 – Sini Helminen

2021 Myllylahti

Hurme aloittaa nuorille aikuisille suunnatun fantasiatrilogian nimeltä Lujaverinen. Lujaveriset pystyvät näkemään kuolleet. Lujaverisyys ei kulje suvussa, ihminen joko on sitä tai ei. Seela on yksi lujaverisistä.

Seela aloittaa estetiikan opinnot Helsingissä. Hän on tehnyt diilin setänsä Sepon kanssa. Sepon luona asumista vastaan Seela on luvannut autella Seppoa hautaustoimistolla. Seelan ensimmäinen keikka haustaustoimiston leivissä sattuu olemaan hänen pahasti pieleen mennyt Tinder -deitti. Sen lisäksi, että tyyppi oli kusipäinen eläessään, paljastuu hän vielä kusipäisemmäksi kuoleman jälkeen. Ruumishuoneella Seelalle osuu käsiin tuhti pussi kokaiinia, jota tyyppi on aiemmin tarjoillut Seelalle treffeillä. Kokaiinin hallussapito aiheuttaa Seelalle huolta, eikä asiaa helpota se, että Seela alkaa nähdä Tinder -deittiään ensin haudalla heilumassa ja myöhemmin tyyppi tulee uhkaavasti hänen huoneeseensa.

Opinnot alkavat ja oppiaine tuntuu kiinnostavalta. Seela tutustuu yliopistolla Stepaan ja salaperäiseen, erikoisen kauniiseen Hallaan. Seela uskaltautuu pyytämään Hallaa ulos, mutta saa tylyt pakit. Stepan kautta Seelalle puolestaan tarjoutuu mahdollisuus päästä eroon kokaiinista. Seela toivoo saavansa kokaiinin myynnistä rahat kissansa eläinläärimaksuihin. Huumeet tuntuvat kuitenkin pysyvän sitkeästi Seelan hallussa, kuten ristiriitaisia viestejä antava Halla hänen mielessään.

Hurme on synkeän humoristinen kirja, jossa yhdistyy kansanperinteen tarinat kuolleista ja urbaani fantasia. Lujaverisyys jää ensimmäisessä osassa vielä vähän avoimeksi tarinaksi. Mitä merkitystä lujaverisillä on ja kuinka he voivat komminikoida kuolleiden kanssa? Kirjassa on muitakin kuin lujaverisiä. Halla kuuluu kalmanväkeen, joka saattaa vainajia eteenpäin. Kalmanväki jää arvoitukselliseksi osaksi kokonaisuutta, johon varmasti ilmestyy myös muita myyttisiä hahmoja.

Kirjan suhde kiemurat ovat aavistuksen turhauttavaa huopaamista ja Stepa jää Seelan ystävänä sivussa seisoskelijan rooliin. Hirtehinen huumori on kuitenkin miellyttävää ja Seelan hahmo ilahduttaa jo, sillä ettei hän ole orpo. Kroonisesta rahapulasta kärsivä opiskelija, joka heittää keikkaa ruumisautolla kokaiinit repussa ja välissä hautajaisseppeleitä sitoen, on sopivan särmikäs pitämään mielenkiintoa yllä.

Lujaveristä on ilmestynyt toinen osa, Sysi, vuonna 2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *