Vuoden tietokirjasatoa korjaamassa

Vuoden tietokirjasatoa korjaamassa

Loppu vuosi luetaan tietokirjoja!

Esittelen vuoden 2022 nuorten tietokirjoja ensi vuoden kirjallisuustapahtumassa. Nuorten tietokirjoja ei vuosittain julkaista erityisen suurta määrää. Tietokirjoja ilmestyy enemmän lapsille ja varhaisnuorille. Nuorille sopivia tietokirjoja löytyy tietenkin aikuisten kirjallisuudesta. Säädöt on kuitenkin hyvä katsoa suosittelukoneesta kohdilleen, ennen kuin lähtee kirjoja aikuisten hyllystä nuorille napsimaan. Kun etsin nuorille sopivaa kirjallisuutta, tärkeimmät asetukseni ovat ajankohtaisuus ja tiedon läpinäkyvyys. Ajankohtaisuudella tarkoitan aiheen ajankohtaisuutta, mutta on myös hyvä tarkistaa että tietokirjan lähteet ovat ajantasaisia ja aihetta lähestytään tuoreen tiedon näkökulmasta. Tiedon läpinäkyvyys puolestaan tarkoittaa selkeitä lähdemerkintöjä ja sitä, että tekstissä ilmaistaan kenen mielipiteestä on kyse. Minulla on kova luotto nuorten lukutaitoon ja erilaisten tekstityylien hallintaan, mutta hyvä asiantuntijatieto on avointa ja ilmaisee niin tiedon alkuperän kuin mielipiteeseen perustuvan väitteen. Tietokirjallisuuden lukemisen ei tarvitse olla raskasta ja puuduttavaa.

Aloitin Instagramissa leikkimielisen lukuhaasteen tietokirjoihin liittyen. Toivon, että saan kanssalukijoita vertaistueksi, kun ryhdyn seulomaan vuonna 2022 julkaistuja tietokirjoja läpi. Haasteeseen on mahdollista osallistua vain instagramin puolella. Haaste on bingomuotoinen. Bingoruudukko on kuvituskuvassa. Osallistujille arvotaan noin 40 euron arvoinen palkinto.

Uutuustietokirjabingon säännöt:

  • Lue ruudun aiheeseen liittyvä vuonna 2022 julkaistu tietokirja.
  • Jokainen bingon saanut osallistuu yhdellä lipukkeella arvontaan, kaksi bingoriviä on kaksi arvontalipuketta, kolme bingoa kolme arvontalipuketta ja niin edelleen.
  • Suoritus hyväksytään, kun julkaiset kuvan kirjasta, jolla sait bingon. Kerro kirjasta muutamalla sanalla.
  • Tägää minut mukaan @kirjakas. Lisää #tietokirjasatoa2022
  • Suoritusaikaa on 1.7.-31.12.2022.
  • Instagram ei ole mukana arvonnassa.
  • Storypohjat löytyy kohokohdistani. Siellä myös säännöt nähtävillä.

Toivottavasti innostuit osallistumaan ja jakamaan tietokirjavinkkisi. Jaan omia vinkkejäni sekä instagramissa että täällä blogissa. Tervetuloa keskustelmaan uutuustietokirjoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *