Vihreän lohikäärmeen risteys

Vihreän lohikäärmeen risteys

Leena Lehtolainen

2022, Tammi

Vihreän lohikäärmeen risteys on nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu jännitysromaani.

Sähkökaappiin on maalattu vihreä lohikäärme. Viggo käy säännölisesti lohikäärmeen luona. Hän tahtoisi tietää, kuka lohikäärmeen maalaa seinään uudelleen, vaikka se on pesty monta kertaa pois. Viggon veli Joel on maalannut alkuperäisen lohikäärmeen. Joel on kuitenkin kadonnut yli kaksi vuotta sitten eikä poliiseilla ole Joelista minkäänlaista johtolankaa. Viggo toivoo, että lohikäärmeen maalaaja olisi hänen veljensä tai edes joku joka tuntisi hänet. Tullessaan sähkökaapille Viggo näkee lohikäärmeen luona tytön kynttilän kanssa.

Selma käy vihreän lohikäärmeen luona muistelemassa parasta ystäväänsä. Lohikäärme oli Selmalle ja Sennulle kohtaamispaikka, mutta paljon muutakin. Selma on huolestunut sisaruksensa Savun käytöksestä. Savu on lintsannut koulusta ja tuonut kotiin tavaroita, joihin heidän perheellään ei ole varaa. Selma epäilee Savun sotkeutuneen rikollisiin puuhiin, mutta ei halua huolestuttaa äitiään, jolla on muutenkin paljon töitä. Myös Selma on nähnyt Viggon lohikäärmeen luona.

Viggo päättää tulla tytön kanssa yhtäaikaa lohikäärmeen luo ja selvittää, mitä hän tietää. Nuoret ystävystyvät. He päättävät selvittää, kuka lohikäärmeen maalaa seinään uudelleen ja voisiko tämä liittyä jotenkin Joelin katoamiseen.

Kirjan juonikuvio on oikein mukaansatempaava. Selma ja Savu salailevat kumpikin tahollaan asioita. Viggo on jäänyt tunteidensa kanssa yksin Joelin kadottua. Nuoret ovat yksin huoliensa kanssa. Nuorten tunteita ja heidän ulkonäköään kuvataan hyvin simppeliin, mutta luonnolliseen tyyliin toiminnan oheilla. Selma ja Viggo ovat kovin tunnollisia nuoria ja olisin kaivannut heidän hahmoihinsa vähän enemmän särmikkyyttä. Pieniä ongelmia, edes kotiintuloaikojen rikkomista. Savu näytetään aluksi perheen ongelmallisena teininä, salailua, nuuskaa, varastelua, lintsaamista.

Savu on henkilöhahmona arvoituksellinen toimintansa vuoksi ja olisi ollut mielenkiintoista, jos Savulla olisi ollut yksi romaanin kertojaäänistä. Se olisi tuonut enemmän näkökulmallisuutta, mutta toisaalta pilannut Savun tekojen salaperäisyyden. Kirjassa kertojina ääneen pääsevät Viggo ja Selma. Juonen kannalta näkökulman vaihdoksella ei juuri ole vaikutusta. Nuorten ystävyyssuhde on avoin, vain ihastumisen tunteita pidätellään.

Kirjassa lohikäärmeen mysteeri ja Joelin katoamiseen liittyvät seikat avataan miellyttävästi pala kerrallaan. Kerronnassa arvoituksen ratkaisuun ei tule yhtään turhaa taukoa. Maria Kallio -rikosromaaneja kirjoittanut Lehtolainen näyttää tässäkin kirjassa kuinka pidetään lukija arvoituksen äärellä. Erityisesti pidinkin kirjassa tarinan taidokkaasta etenemisestä sekä siitä kuinka mutkattomasti henkilöt ja miljöö kirjassa rakentuvat. Tätä on kiva vinkata nuorille.

Kuuntelin kirjan äänikirjana. Lukijana Anniina Piiparinen. Kesto 6 tuntia 45 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *