Turkoosia, tummaa ja vaaleaa

Turkoosia, tummaa ja vaaleaa

Kaksi jännitysnäytelmää

Vuonna 2020, koronan ollessa päivän puheenaiheista polttavin, kehitimme kollegani kanssa hiljaisessa rajoitusten piinaamassa lähikirjastossa hullun, mutta niin yksinkertaisen lukuhaasteen. Valitaan väri ja luetaan kaikki sen värisissä kansissa ilmestynyt. Helppoa ja hauskaa. Koronan vuoksi kalenterissakin on vähän vapaata. Näin kaksi kipinää syttyi muuten kokolailla asiakkaista hiljentyneessä kirjastosalissa. Kävihän se tietysti mielessä, että joissa väreissä saattaisi ilmestyä useampi kirja, joten valitsin väriksi violetin. Täysin turvallinen valinta, koska violetti on aika harvinainen kirjan kansiväri. Väärin! Ahkeroin kunnolla ja luin noin 70 violetin sävyisellä kannella julkaistua teosta. Tässä ei ollut mukana uudelleen julkaisut tai oppikirjat, joita olisi löytynyt ainakin sosiologiasta. Lisäksi joitain pieniä kustantajia jäi seulan ulkopuolelle. Keskityimme lähinnä kirjastoon saapuneiden uutuusluetteloiden tarjontaan. Aloitimme helmikuussa 2021 urakoinnin ja aikaa oli tämän vuoden helmikuuhun. 70 kirjaa oli yli puolet kaikesta mitä luin vuonna 2021. Huh. Onneksi määrään sisältyi paljon lastenkirjallisuutta.

Violetti oli hullu, huikea ja yllätyksiä täynnä oleva urakka. Kerta ei kuitenkaan meille riittänyt, vaan päätimme yrittää toistamiseen. Tällä kertaa värini on turkoosi. Olen lukenut vasta seitsemän kirjaa, joista ainakin yksi on ollut vaaleanvihreä. Yllättävän vaikeaa on erottaa kuvien perusteella, mikä kirja on turkoosi, mikä vaalean sininen ja mikä enemmän vihreä. Huh. Taas on haastetta. Kirjoja on tosin tullut vastaan paljon vähemmän. Tässä niistä kaksi, joista toinen on varmasti vihreä, jos asiasta äänestettäisiin.

Huonesiivooja

The Maid – Nita Prose, 2022, Bazar, suomentanut Katariina Kallio

Molly Gray työskentelee luksushotellin siivoojana. Hän on ylpeän omistautunut työlleen, vaikka ei saa työstään juuri kiitosta. Hän on muiden työntekijöiden keskuudessa oudoksuttu pikkutarkkuutensa ja sosiaalisten haasteidensa vuoksi. Molly ei aina ymmärrä ihmisten ilmeitä tai ironisia ilmaisuja. Mollyn äiti on lähtenyt hänen ollessa vasta pienokainen ja Molly on elänyt rakkaan isoäitinsä kanssa koko elämänsä. Isoäiti on opettanut Mollya tulkitsemaan taitavammin ympäröivää maailmaa ja sosiaalisia tilanteita, sekä antanut Mollyn elämään järjestyksen, jonka mukaan elää. Isoäidin sairastuttua ja kuoltua, Molly on joutunut pärjäämään yksin. Nyt Mollyn rutinoitunut arki saa yllättävän käänteen, kun Molly löytää yhden hotellin vakiovieraista, rikkaan kiinteistömogulin herra Blackin, huoneestaan kuolleena. Kummalliset tapahtumat uhkaavat olla Mollyn käsityskyvylle liikaa, kun hän huomaa olevansa poliisin pääepäilty. Mollyn on löydettävä pian ystävä, johon voi luottaa.

Molly on herttainen päähenkilö suljetun paikan murhamysteeriin, jossa kaikki yrittävät selvitä kuivin jaloin poliisin ulottumattomiin. Äänikirjan lukee Fanni Noroila. Kirjan kesto luettuna on reilu 11 tuntia.

Talvivedet

Vintervatten – Susanne Jansson, 2022, Bazar, suomentanut Tiina Sjelvgren

Talvivedet on itsenäinen jatko-osa kirjalle Uhrisuo, joka aloittaa Maya Lindestä kertovan sarjan. Maya on muuttanut Ruotsin saaristoon Orustin saarelle. Maya on vähitellen asettumassa seudulle. Hän työstää uutta vesiaiheista valokuvanäyttelyään ja on löytänyt paikallisesta miehestä mieleistään seuraa. Tammikuisena päivänä Orustissa tapahtuu hirveitä. Kolmivuotias poika kotoaa talonsa pihasta ja vanhassa kalastusmökissä asuvat Martin ja Alexandra joutuvat kohtaamaan vanhempien suurimman kauhun. Lasta ei etsinnöistä huolimatta löydetä elävänä eikä kuolleena. Martin, joka on tuona kohtalokkaana päivänä, ollut pojan kanssa kahden, vajoaa syyllisyyden piinaamaan masennukseen. Maya tulee Martinin avuksi, koska tuntee miehen heidän yhteisten tuttavien kautta. Maya yrittää pitää miehen kiinni elämässä. Jokin saa poliisia tutkimuksissa aiemmin avustaneen Mayan tuntemaan, että pojan täytyy olla vielä elossa. Martin tulee törmänneeksi talossa tapahtuneisiin hukkumisiin, jotka ovat hänen järkytyksekseen tapahtuneet samana päivänä kuin hänen poikansa katoaminen.

Hitaasti käyntiin hyrähtävä tarina osoittautui oikein mielenkiintoiseksi. Keskiöön nousee katoamistapauksen oheilla pienen perheen selviytyminen mahdottomassa tilanteessa. Äänikirjan lukee Johanna Kokko. Äänikirjan kesto on reilu kahdeksan tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *