Tuntematon taivas

Tuntematon taivas

Elina Rouhiainen

2022 Tammi, 375 s.

Tuntematon taivas on lähihistoriaan sijoittuva nuorten aikuisten romaani, joka on täynnä herkkyyttä.

Sotaa pakoon

On vuosi 2002. Venäjä ja Tšetšenia ovat sodassa. Dima pakenee sotaa ja armeijaan joutumista halki Siperian. Dima on kuullut veljeltään tarinoita sodasta. Veli ei palannut kotiin omana itsenään, jonka vuoksi Dima on päättänyt vältellä kutsuntoja keinolla millä hyvänsä. Diman viimeisenä oljenkortena on kaukana asuva täti, jonka luokse Dima yrittää päästä piilottelemaan. Matkatessaan Siperian halki, hänen rahansa loppuvat ja hän lentää junasta. Asemalla hän tapaa tytön, joka kutsuu Diman isovanhempiensa luokse.

Aljona asuu isovanhempiensa ja isänsä kanssa. Upseeri isänsä hän juuri saatellut junaan, kun Dima astuu laiturille. Aljona ei ole jatkanut opintoja, vaan huolehtii isovanhempiensa kaupasta ja kodin asioista. Aljonan kotikylässä, pienessä evenkiyhteisössä, kaikki tuntevat toisensa. Kylää uhkaa kaivosyhtiö, joka tahtoo laajentaa kaivauksia yhä lähemmäs kylää. Aluksi Dima herättää kyläläisissä epäilyjä. He kuvittelevat Diman olevan kaivosyhtiön leivissä. Aljona ottaa kuitenkin Diman mukaan päivittäisiin töihinsä kaupalla ja pikkuhiljaa kylässäkin totutaan hänen läsnäoloonsa. Dimaa riivaa kuitenkin jatkuva pelko paljastumisesta. Nuoret alkavat lähentyä arkisten puuhien lomassa.

Herkkä rakkaustarina ja rankkoja aiheita

Diman ja Aljonan rakastuminen toisiinsa on pidettävä kuitenkin salassa. Aljonalle toivotaan evenkipuolisoa ja venäläinen Dima ei sovi siihen kuvioon. Nuoret jakavat kokemuksen läheisen kuolemasta sekä toisen vanhemman poissaolosta. Jotain heidän välillään jää kuitenkin sanomatta. Dima ei ole ollut täysin rehellinen Aljonalla tapahtumista, jotka johtivat hänet junaan ja saavat hänet edelleen pelkäämään. Dima ihailee Aljonan kykyä ottaa niskalenkki vaikeuksista ja jatkaa elämää eteenpäin. Jokin kuitenkin tuntuu pidättelevän Aljonaa.

Nuorten yhdessä oloa varjostaa vääjäämätön tosiasia. Aljonan isä on palaamassa kotiin ja silloin Diman on oltava jo poissa. Yhdessä he haaveilevat elämästä toisaalla. Aljonalla on ristiriitaisia tunteita, hän tuntee kuuluvansa evenkiyhteisöön, mutta samalla haluavansa olla Diman kanssa yhdessä.

Erilainen, mutta ihana

Olin äimistynyt kuinka erilainen kirja oli verrattuna aiemmin lukemaani Väki -trilogiaan. Kirja ei etene juonen voimalla, vaan kahden henkilön tarinan paljastumisella sekä yhdistymisellä. Sota on aiheena ajankohtainen, vaikka ei kerrokaan nykypäivästä. Sota jää kirjassa vuoroin taka-alalle ja vuoroin tulee silmille rankkoina kokemuksina ja uutislähetyksinä. Kirjassa on sisältövaroituksia koskien sotaa, mutta myös läheisen kuolemaa. Itse en kokenut kirjan sisältöä erityisen järkyttäväksi, mutta esimerkiksi läheisen kuoleman kokeneelle aihe voi olla ahdistava. Sodan kuvailu on jokseenkin raakaa.

Pidin tarinaa ennen kaikkea kauniina kuvauksena kahden nuoren rakastumisesta. Kirjan tunnelma on miellyttävän verkkainen, kuin heillä olisi kaikki aika käsissään. Rakkaustarinat ei ole minulle se ykkösjuttu ja näin ollen kirja ei erityisesti puhutellut minua ja olisin kaivannut enemmän toimintaa. Pidin kuitenkin Diman ja Aljonan koko tarinan vähittäisestä paljastumisesta ja inhimillisistä henkilöhahmoista.

Elina Rouhiaiselta aiemmin ilmestynyt Susiraja -sarja on tyyliltään paranormaalia romantiikkaa ja Väki -trilogia urbaania fantasiaa. Väki -trilogian ja tämän teoksen tyylillinen erilaisuus suorastaan vaatii minua lukemaan Susiraja -sarjankin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *