Sumupuiden kirja

Sumupuiden kirja

Anja Portin 2023

S&S, 383 s. Kuvittaja: Paula Mela

Junior Finlandia -voittajan uudessa lastenromaanissa käsitellään ympäristöteemaa metsien merkityksen näkökulmasta.

Pako laaksosta

Magda Mustalintu palaa eräänä päivänä koulusta ja näkee kotinsa tuhoutuneen maanvyörymän alle. Hänen elotonta äitiä kannetaan paareilla pois. Magda on järkyttynyt. Onneksi Kastanja-koira tuli Magdaa vastaan ja se on selvinnyt hengissä. Pelko kouraisee Magdaa, mitä jos Kastanja viedään häneltä, kun hän ei voi asua enää äidin kanssa. Magda päättää paeta laaksosta salamajalle, jossa hän on usein yöpynyt äitinsä kanssa.

Salamajalla Magda muistaa äidin kertoneen siskostaan, joka asuu vuorten takana. Magda päättää lähteä etsimään tätinsä, toivoen, että hän löytää kodin tädin luota. Matka on kuitenkin vaarallinen, koska vuoren juurta kiertää sumu. Magdaa on varoitettu sumusta, mutta Magda aikookin vain kiertää sumun reunaa pitkin.

Sumun läpi

Magda joutuu sumuun ja eksyy. Onneksi Kastanja on hänen turvanaan ja hakee apua. Magdan pelastaa Alsvidir, johon Magda ei uskalla oikein luotaa. Magdalla ei ole vaihtoehtoja, jos hän tahtoo päästä pois sumusta. Magda yllättyy kun Alsvidir lähtee johdattamaan häntä ylös vuoren rinnettä.

Huipulla on kaupunki, jonka olemassa Magdalla ei ollut aavistustakaan. Kaupungissa sumupuiden juuret halkoo katuja ja rakennuksia. Ihmiset ja puut elävät sopuisasti rinnakkain. Kaupunkilaiset saavat puusta hyödykkeitä, kun taas puut suojelevat kaupunkilaisia.

Puiden suojissa

Kaupungin ihmisistä osa suhtautuu Magdaan ystävällisesti ja osa tylysti. Kaupunkilaiset ovat vuosikausia eläneet eristyksissä muista ihmisistä. Kaupunkilaisten periaatteena on kunnioittaa puita ja erityisesti suurta puu vanhusta ikikaarnaa. Kaupunkilaiset pelkäävät vieraiden tulevat kaupunkiin ja aloittavan puiden tuhoamisen. Siksi Magdan saapuminen saa ristiriitaiset näkemykset heräämään.

Magda löytää Alsvidirin kodista Sumuduiden kirjan, jonka avulla hän alkaa tutustumaan kaupunkilaisten ja puiden väliseen yhteyteen. Asiat kuulostavat tutulta, ikään kuin joltain jota Magdan äiti olisi ollut kertomassa. Mitä tekemistä äidillä oli ollut vuorenhuipun kaupungin kanssa?

Opettavainen ja ajatuksia herättävä tarina

Sumupuiden kirjassa nostetaan esiin metsien ja kasvien merkitystä luonnon tasapainolle sekä ylikulutuksen vaikutuksia. Kirjassa on kaksi erilaista yhteisöä, laakso ja vuorenhuipun kaupunki. Laaksossa puita hyödynnetään samalla tuhoamalla ne, kun vuorella puut halutaan säilyttää, mutta niistä saadaan silti riittävästi hyötyä.

Magda Mustalinnun seikkailu on mukaansatempaava ja kiehtova. Kirjan kaksi maailmaa ovat keskenään niin erilaisia, että kaupunki sumun takana on lähes maaginen. Kirja on melko pitkä alakoululaiselle ja siinä on välistä liiankin opettavainen sävy. Useat kirjan henkilöistäkin liittyvät tarinaan opettavaisen agendan kautta. Pidin Alsvidirin jokseenkin muiden mielipiteistä piittaamattomasta hahmosta, joka jakoi mielipiteitä omassa yhteisössään.

Suosittelen Anja Portinin kirjaa 4.-6. luokkalaisille ahkerille lukijoille. Toivottavasti tästä sekä Portinin loistavasta Radio Popov -kirjasta saataisiin esimerkiksi selkomukautus, jotta lukemisen haasteita kokevat voisivat myös lukea kirjoja sekä seikkailuista että tärkeistä teemoista. Kirjan aiheet antavat alakoululaiselle varmasti ajateltavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *