Skandar ja yksisarvisvaras

Skandar ja yksisarvisvaras

Skandar and the unicorn thief – A. F. Steadman

2022 Tammi, 455 s., suomentanut Jaana Kapari-Jatta

Jännitystä pursuava varhaisnuorten fantasiasarja esittelee erilaiset hurjat yksisarviset.

Hartain toive

Skandarin suurin haave on tulla yksisarvisratsastajiksi. Tänä vuonna hän on kolmetoista ja hänellä on mahdollisuus saada kutsu Saarelle kokeilemaan onneaan. Ennen Saarelle pääsyä on kaikkien 13-vuotiaiden läpäistävä hautomotentti. Skandar on valmistautunut ahkerasti, mutta jotain odottamatonta tapahtuu. Skandarin pääsy tenttiin evätään. Skandar ei tiedä, että kenellekään olisi tapahtunut aiemmin vastaavaa. Skandar ei aio luovuttaa, vaan odottaa tentin päättymistä, jotta tapaisi tenttiä valvovan yksisarvisratsastajan. Mutta salissa ei ole ketään. Ratsastaja on poistunut ja Skandarin on palattava pettyneenä kotiin.

Hengenkantajan laukki

Skandar herää keskiyöllä sängystään koulupuvussaan. Ovelta kuuluu ääniä. Huolimatta siitä, että Skandar ei ole tehnyt hautomotenttiä tulee ankaran näköinen ratsastaja hakemaan hänet saarelle. Skandar pääsee kuin pääseekin Hautomon ovea kokeilemaan ja löytää oman munan, josta kuoriutuu juuri hänelle tarkoitettu yksisarvinen. Lurjuksen Tuuri, Skandarin yksisarvinen, on pelottavinta ja ihaninta, mitä Skandar on koskaan nähnyt. Poistuessaan hautomosopesta Skandar huomaa muiden pelkäävän Lurjusta.

Skandar ei ymmärrä muiden pelkoa, mutta kuulee, että Lurjuksella on hengenkantajan laukki päässään. Merkki tarkoittaa Skandarin ja Lurjuksen voimien tulevan kielletystä henkielementistä, jota pahamaineinen Punoja hallitsee. Skandarin on kuitenkin päästävä muiden mukaan Pedonpesään koulutukseen. Hän muistaa saaneensa hänet hakeneelta salaperäiseltä ratsastajalta mustaa mömmöä. Mönjällä hän peittää Lurjuksen laukin ja saa kolme laukin nähnyttä nuorta vakuuttumaan hyvistä aikeistaan, ainakin melkein.

Kovat paineet

Vaikka Skandar saa peitettyä laukin Lurjukselta, hän pelkää paljastuvansa. Kolme laukin nähnyttä ratsastajauntuvikko auttavat Skandaria, mutta Skandar ei tiedä voiko hän täysin luottaa heidän uskollisuuteensa ja apuunsa. Skandarin on esitettävänsä kuuluvansa vesielementin hallitsijoihin, mutta Lurjus ei anna Skandarin käyttää muita elementtejä, vaan menee aivan villiksi Skandarin yrittäessä. Aloittelevilla ratsastajilla on edessään treenikisat, josta viisi viimeiseksi tullutta joutuu pois Pedonpesästä, kulkuriksi. Skandar ei usko selviävänsä tavallisistakaan treeneistä enää pitkään, jos ei saa Lurjusta hallintaansa.

Vauhtia ja vaaroja

Skandarin tarina on yllätyksellinen ja täynnä toimintaa. Kirjan tapahtumat etenevät nopeassa tahdissa ja siinä on oikein mukavasti pieniä juonenkäänteitä, jotka säilyttävät kirjan ydinkysymykset arvoituksina varsin pitkälle. Toiminnantäytteistä kerrontaa täydentää hyvin rakennetut henkilöt, joilla on omat persoonalliset piirteensä, perhesuhteet ja historiansa. Ystävyyssuhteet ovat kirjassa isossa roolissa, eikä kukaan ystävyysnelikosta ole tehty vain vaatimattoman sankarin aineksista. Skandar on vähän Harry Pottermainen hahmo, joka löytää ystävikseen omat Ronin, Hermionen ja Hagridin. Toisena yhtäläisyytenä kirjassa on tietenkin koulu. Mutta kirjaa lukiessani tämä ei minulla vielä tulut mieleen, eikä siis häirinnyt lukiessa.

Yksisarviset on kirjan kiehtova sekä eriskummallinen tekijä. Yksisarviset ovat kirjassa petoja. Ne osaavat luonnostaan käyttää elementtitaikuutta ja saattavat sytyttää kavionsa tuleen tai saada aikaan salamoita. Yksisarviset ovat ratsastajiinsa sitoutuneita, mutta silti vaarallisia, raakaa lihaa mussuttavia eläimiä. Ne muistuttavat oikeastaan monella tapaa lohikäärmeitä. Kirjan juoni pitää kuitenkin niin hyvin otteessaan, ettei yksisarvisten lohikäärmemäisyyttäkään tule mietittyä.

Ehdottomasti suositeltava fantasiasarja viides- ja kuudesluokkalaisille. Uppoaa varmasti kaikkiin Soturikissa- ja Tulisiivet -faneihin. Sarjan toinen osa julkaistaan tänä syksynä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *