Sitruunapuiden aika

Sitruunapuiden aika

As Long as the Lemon Trees Grow – Zoulfa Katouh

2023 Tammi, suomentanut Helene Bützow, 571 s.

Ainutlaatuisen koskettava nuorille aikuisille suunnattu kirja kertoo sodasta ja toivosta.

Kokenut farmaseutti

Salamalla on vuosi farmaseutin opintoja takana. Hänen paras ystävänsä Layla on mennyt juuri naimisiin Salaman veljen kanssa. Salama ei voisi olla onnellisempi, kun sota syttyy. Kapinalliset nousevat hallistusta vastaan ja maan hallitus aloittaa aseellisen yhteenoton.

Heinäkuussa Salama menettää perheensä. Hänen vanhempansa kuolevat ja hänen veljensä vangitaan. Salama muuttaa ystävänsä Laylan luokse. Kun seudun viimeinen farmaseutti jää romahtaneen rakennuksen alle ylennetään Salama sairaalan farmaseutiksi, vain vuoden opinnot takanaan Salama on nyt alueen kokenein farmaseutti. Kahdeksantoistavuotias Salama lääkitsee ja paikkaa ihmisiä sairaalassa. Hän tekee leikkauksia, poistaa luoteja, sirpaleita ja menetettyjä raajoja. Salama näkee päivästä toiseen tuhoa ja kuolemaa. 

Salaman on huolehdittava myös ystävästään Laylasta, joka on kahdeksannella kuulla raskaana. Layla ei saa enää poistua asunnosta, koska armeijan sala-ampujat ovat ottaneet kohteekseen etenkin lapsia ja yksin liikkuvia naisia. Layla on Salaman ainoa syy jaksaa eteenpäin.

Kuolema, Khawf ja Kenan

Salaman omaatuntoa painaa raskaana lupaus hänen veljelleen. Salama on sanonut vievänsä Laylan pois Syyriasta, mutta on uppoutunut sairaalan velvollisuuksiin. Salama kokee velvollisuudekseen auttaa ihmisiä kaikin mahdollisin tavoin. Hän ei voi jättää haavoittuneita hädän keskelle. Jättää heitä kuolemaan.

Iltaisin Khawf tulee Salaman puheille ja muistuttaa Salamaa lupauksesta. Salama tietää, ettei tuo ilkeä mies, jonka ihossa risteilee punaiset läikät, ole mikään todellinen henkilö, vaan Salaman mielen tuottama hallisinaatio. Kuolema ja tuho on Salamalle liikaa ja hän piinaava hallusinaatio on todiste siitä. Saadakseen rauhan Khawfilta Salama ryhtyy järjestämään alusta itselleen ja Laylalle.

Sairaalassa Salama tapaa nuoren miehen, jonka pikku sisko tarvitsee apua. Salama lähtee miehen mukaan hoitamaan potilasta hänen kotiinsa. Kenan asuu osittain tuhoutuneessa talossa sisarustensa kanssa. Vanhemmat ovat menehtyneet ja Kenan on jäänyt huolehtimaan pikku sisaruksistaan. Salama rakastuu Kenaniin ja Kenankin tuntuu viihtyvän Salaman seurassa. Mutta voiko Salama enää lähteä, kun Kenan haluaa jäädä dokumentoimaan maansa vapaustaistelua.

Romantiikkaa vai sotakirjallisuutta

Ehdottoman riipaiseva teos sodasta, rakkaudesta ja toivon löytämisestä. Katouh kuljettaa lukijaa rankan tarinan läpi kevyesti kuin tuuli ja käyttää raikasta ja eloisaa kieltä kuvaillessaan tapahtumia. Salaman muistot ja haaveet luovat Katouhin elävän tekstin kautta jyrkän vastakohdan sodan kauhuille. Katouh on onnistunut luomaan Salaman ja Kenanin kohtaloiden kautta hyvin henkilökohtaisen näkökulman sotaan.

Kirjan pääteema on sekä sota että rakkaus. Mutta vaikka kirja on romanttinen, sanoisin sen silti olevan enemmän kuvaus sodasta ja toivosta. Kirjan tapahtumat ovat todellisuuteen ja todellisiin henkilöihin perustuvia, joka tekee tarinasta vielä koskettavamman, mutta samalla kauheamman. Kirja on suunnattu nuorille ja uusille aikuisille, mutta suosittelen tätä ehdottomasti kaikille 15-vuotiaasta alkaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *