Sinun varjossasi

Sinun varjossasi

Martta Kaukonen

2022 WSOY, 276 s.

Me too -liike on vallannut median. Seksuaalisesta häirinnästä ei vaieta enää. Taidehistorioitsija Anne huomaa, että jotain on jäänyt puuttumaan. Kohut ja paljastukset eivät aiheuta minkäänlaisia seurauksia ahdistelijoille. Jopa raiskauksia jää ilman rangaistusta. Ahdisteluun, rikoksiin, syyllistyneet miehet kaihtavat kenties hetken julkisuutta, kunnes vain palaavat kahta näyttävämmin. Anne päättää toimia asian puolesta. Hän aikoo luoda performanssin, jonka tarkoituksena on pyytää uhreilta anteeksi sekä ottaa kantaa aiheen käsittelyyn.

Anne kerää kokoon pienen ryhmän luomaan performanssia. Näyttelijä Minna valikoituu esiintyjäksi, koska hän on itse yksi seksuaalisen hyväksikäytön uhreista ja tullut asian kanssa julkisuuteen, mutta tekijälle ei ole tullut seurauksia. Ohjaajaksi Anne pyytää Ronia, joka on yhden Suomen tunnetuimman taidemaalarin poika, Saksassa uraa luonut rohkea performanssitaiteilija. Ryhmän täydentää työttömyyspalveluiden kautta löydetty Suvi. Suvi on jo 40-vuotias, mutta ahdistuneisuutensa vuoksi hän ei ole tehnyt päivääkään töitä.

Ryhmäläiset tapaavat Annen kotona. Alkuun selviää, ettei Roni ole valikoitunut mukaan täysin omin ansioin, vaan Anne on tehnyt väitöstyönsä Ronin äidin töistä ja saanut jopa äidin ruusumaalausten kaudelle lanseerattua nimen, Purppuran renessanssi. Roni suhtautuu ohjaajan tehtävään innolla, mutta hänen henkilökohtainen kampailunsa taiteilijana ajautuu kriisiin projektin aikana. Roni varastaa Minnan lapasen jo projektin alussa ja luo lapaselle instagram -tilin. Minnan ja Ronin välille nousee lapasen myötä jännite, joka tuntuu läikkyvän tapaamisissa yli. Minna on ajautunut me too -julkisuuden jälkeen uupumuksen tilaan ja performanssi on hänelle keino käsitellä tunteita, jotka kohun myötä ovat nousseet pintaan. Suvi tuntee itsensä projektissa lähinnä ulkopuoliseksi. Hän ei usko, että projektissa mukana olo on hänelle itselleen tai performanssille hyödyksi. Suvin traumaattiset lukioajan kokemukset ovat lamauttaneet hänet sijoilleen, mutta Minnaa Suvi ihailee.

Ryhmäläisiä ajaa eteenpäin kaikkien omat motiivit. Psykologinen trilleri kuljettaa tarinaa eteenpäin neljän päähenkilön voimin, vieraillen henkilöiden muistossa. Taustatekijöiden paljastuessa vähän kerrallaan motiivit avautuvat lukijalle. Performanssin rakentuminen tuntuu valuvan toissijaiseksi, kun jokainen lataa projektin ympärille omat odotuksensa. Yksi on valmis menemään äärimmäisyyksiin, yksi on jo tehnyt sen, yksi tulee mullistamaan taiteen maailman ja yksi tulee kuolemaan.

Martta Kaukonen tarttuu me too -aiheeseen yllättävällä tavalla. Kirjan voisi lukea kannanottona me too -paljastusten olemattomille seurauksille. Kirja osoittaa, kuinka helppoa vaikeneminen voi olla. Kirjaa lukiessa saa kokea mielen kiertelevän epämiellyttäviä ajatuksia vältellen, olenko minä hyväksynyt seksuaalista ahdistelua, olenko väheksynyt kokemuksia, kenen joukoissa olen seisonut. Kirja on taitava ja koukuttava. Sen asetelma on kerrassaan kiehtova, mutta se saa suoruudessaan lukijan tuntemaan epämukavuutta. Mediassa nähdyt paljastukset eivät kosketa ketään henkilökohtaisesti, mutta kun niissä puhutaan yhteiskunnallisesta ilmiöstä, ne koskettavatkin yllättäen kaikkia. Kaukonen nostaa esiin myös yksilöiden vaikenemisen seuraukset.

Martta Kaukonen on kirjailija ja elokuvakriitikko. Hänen esikoisteoksensa Terapiassa (2021) on aivan uskomaton kokemus. Ahmaisin kirjan päivässä. Sinun varjossasi saa siis suuret odotukset vastaansa, mutta kestää ne mielestäni hienosti. Kirja ammentaa samasta tyylistä, joka paljastaa lukijalle totuuden pala kerrallaan useasta näkökulmasta. Näkökulmallisuus on erityisen hyvin toteutettu, koska se onnistuu paikoin jopa hämmentämään lukijaa. Erityisesti pidin siitä, kuinka kirjan tapahtumat tuntuivat viittaavan me too-liikkeen myötä julkisuuteen tulleisiin tapahtumiin, mutta olematta kuitenkaan minkään toisintoja. Kirjassa viitataan myös Terapiassa -kirjan päähenkilöön Iraan.

Kuuntelin kirjan yhteen menoon ja täytyy antaa kehuja sille, että jokaisella päähenkilöllä oli oma lukija.

  • Äänikirja 5 tuntia 54 minuuttia
  • Lukijoina:
    • Anne: Eija Ahvo
    • Suvi: Anna Saksman
    • Minna: Satu Paavola
    • Roni: Ilkka Villi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *