Sarvijumala

Sarvijumala

Magdalena Hai

2023 Otava, 162 s.

Vetävä ja nopealukuinen kauhukirja nuorille aikuisille.

Painajainen

Lauri perheineen on joutunut auto-onnettomuuteen. Lauri herää sairaalasta. Hänen äitinsä on menehtynyt onnettomuudessa ja isä makaa sairaalassa tajuttomana. Lauri pääsee sairaalasta ja lähtee tätinsä ja serkkujensa luo toipumaan. Lehdoilla Lauri herää yöllä ja uskoo näkevänsä pystyssä kävelevän peuran. Eläimen liikkuessa lähemmäs Lauri huomaa hahmon olevan hyvin ihmismäinen, pään paikalla peuran pääkallo, jossa silmäkuopat hehkuvat punaisena. Kipulääke saattelee Laurin takaisin uneen.

Kuolleet

Onnettomuuden tilalla Laurilla on musta aukko, mutta muistoja tipahtele sieltä täältä mieleen. Lauri muistaa äidin ja riidan. Surun ja itsesyytösten keskellä Lauri ei voi olla huomaamatta Lehtojen ohi pyöräilevää tyttöä. Tyttö on Vilja-Maaria. Hän on Lauria pari vuotta vanhempi ja rantabileissä Vilja-Maaria tunnustaa yrittäneensä itsemurhaa. Kuoleman rajalla käyminen on saanut Vilja-Maarian näkemään kuolleet. Lauri on äimistynyt tajutessaan, että he jakavat tämän kokemuksen. Laurikin on nähnyt kammottavan tytön tyhjine silmäkuoppineen Lehtojen lähellä ojan varressa.

Vilja-Maaria saa Laurin sydämen lyömään nopeammin ja kuolleiden lisäksi he tuntuvat jakavan myös unet.

Yliluonnollista kauhua, läheisen kuolema ja muhinointia

Magdalena Hain kirja on kaivattu lisäys nuorten aikuisten kirjatarjontaan. Se on lyhyt kirja, mutta siihen mahtuu kiehtova kauhutarina ja vähän säpinää. Kirjan juoni etenee nopeasti, jopa vähän nykäyksittäin. Kauhun elementeille on annettu hyvin tilaa ja kirjan tunnelma seilaa arkisesta yliluonnolliseen. Yliluonnollinen yhdistyy Laurin tunteisiin Vilja-Maariaa kohtaan kummallisten unien ja yhteisten kokemusten kautta. Kirjan kuolleet ovat karmivan todellisia, vaikka kaikki eivät niitä näekään.

Kirjan teemana on läheisen kuolema, jota käsitellään niin Laurin kuin sivuhenkilöiden kautta. Suru ja kiintymys näkyy eritavoin ihmisillä ja erilaisissa elämäntilanteissa. Kirjan tunnelma on melko synkkä Laurin surun ja syyllisyyden tähden, mutta kirjassa pilkahtelee piristävästi ystävyyden ja välittämisen tunteita. Seksuaalista kanssakäymistä Hai esittää kirjassa simppeliin tyyliin. Suhdedraamailuun ei kuluteta liikaa sivuja, vaikka Laurilla onkin uudet tuttavuudet vastassaan hänen muuttaessaan Lehdoille. Kirjassa sivutaan rasismia. Lauri on tummaihoinen ja hänen serkkunsa ystävä käyttäytyy tökerösti Lauria kohtaan. Kirjassa annetaan ymmärtää Vilja-Maarian isänkin olevan mielipiteiltään rasistinen, mutta asian kohtaamista kirjassa ei synny. Laurin kohtaamat ja häneen mahdollisesti kohdistuvat ennakkoluulot ovat vain yksi osa uuden ympäristön haasteista.

Henkilöhahmot jäävät helposti ohkaisiksi lyhyissä kirjoissa. Laurikin on niin sanotusti mies vailla menneisyyttä, on vain onnettomuus ja nykyhetki. Lukiessa tämä ei häiritse lainkaan, mutta kirjasta jää ontto kaiku. Tarinalle haluaisi jatkoa, se jättää kepeän tunteen. Hetkittäin kirjasta tulee amerikkalaiset teinileffat mieleen, ja tähän vaikutti erityisesti rantabileet ja mopoautoilu. Laurin isä on lisäksi amerikkalainen ja Lauri puhuu isänsä kanssa englantia, joka lisää amerikkalaisviboja.

Suosittelen kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille sekä sitä vanhemmille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *