Sahrami-sudenpentu ja suuri ulvonta

Sahrami-sudenpentu ja suuri ulvonta

Anne Salovaara

2023 Atrain & Nord, 36 sivua, kuvittanut Iines Partanen

Kalevalaiseen runomittaan kirjoitettu kuvakirja rohkeudesta olla oma itsensä.

Sahrami ja ystävät

Sahrami on pieni punainen sudenpentu. Ystäviensä toukka Tummasiiven ja kaniini Kanelin kanssa Sahrami leikkii metsässä. Leikkiessään he huomaavat myrskyn tekevän tuloaan. Sahrami tahtoo varoittaa muita. Hän aikoo päästää ilmoille hurjan suden ulvonnan, mutta Sahramin ääni jää kovin pieneksi. Kukaan ei kuule hänen varoitustaan.

Tosi kyseessä

Myrskyn laantuessa Sahrami menee pettyneenä kotiin, jossa emo jo on ehtinyt huolestua. Vaikka Sahrami on murheissaan siitä, ettei suuri ulvonta onnistunut, ei hän aio luovuttaa. Ystäviensä kannustamana Sahrami yrittää uudelleen. Vaan kuinka käy pienen punaisen suden, kun todellinen hätä uhkaa ja vain suuri ulvonta voi tilanteen pelastaa?

Tarina sisäisestä voimasta

Sahrami on erilainen kuin muut sudet. Toiset ovat harmaita, mutta Sahrami onkin punainen susi. Sahrami osoittaa olevansa sisukas susi. Hän löytää rohkeuden olla oma itsensä, mutta silti yksi susista. Sahramilla on tukenaan rakastava emo ja hyvät ystävät.

Kalevalamittaan runoiltu teksti sopii luonnoneläimistä kertovaan kirjaan loistavasti. Teksti soljuu miellyttävästi ja laulumaisesti. Luontoa kuvaavat sanat saavat aikaa metsäisen tunnelman ja myrsky tuo heti alkuun tarinaan jännitystä. Kirjan kuvitus on selkeää ja sopii hyvin perheen pienemmillekin. Mielestäni on hienoa, että jo pienemmillekin voi tehdä kalevalaista runonrytmiä tutuksi.

Kirja sopii erinomaisesti 2–5-vuotiaille lapsille. Kirjan avulla voi tuoda kalevalaista runomittaa tutuksi isommillekin lapsille, koska se on sanastoltaan helposti lähestyttävä. Kirjan tarina sopii loistavasti ääneen luettavaksi taaperosta ikäihmiseen.

Kirjailijasta

Anne Salovaara on vaasalainen äidinkielen opettaja ja Sahrami-sudenpentu ja suuri ulvonta on hänen kolmas kirjansa. Hänen esikoisteoksensa on nuorille suunnattu novellikokoelma Afroditen askelin (2017). Edellinen teos Salovaaralta julkaistiin vuonna 2019. Kirja on nimeltään Näin piirretään kuu ja se käsittelee kiellettyä rakkautta, seksuaalisuutta ja valtaa. Kirjailijaan voit tutustua Pohjanmaan kirjailijat ry:n sivustolla, jonne tämä linkki vie.

Jos kalevalainen runomitta kiinnostaa, suosittelen tutustumaan seuraaviin verkkosivuihin:

Kirja saatu kustantajalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *