Roope, Make ja lusikkatesti

Roope, Make ja lusikkatesti

Maria Kuutti ja Anne Muhonen

2022 Myllylahti, 120s.

Vauhdikas koululaisromaani varhaisnuorille. Kirja aloittaa sarjan.

Moporahat

Roopen suurin unelma on saada mopo. Hänellä on jo rahaa säästössä, mutta ei riittävästi. Roope päättää osallistua pilapiirroskilpailuun, josta hän on varma voittavansa pääpalkinnon. Enää Roopen on saatava äiti suostumaan. Äidillä on kuitenkin tiukat ehdot. Hän haluaa, että Roope saa positiivisia Wilma -merkintöjä enemmän kuin negatiivisia.

Ystävyyden iloa ja harmia

Makella ei kuitenkaan tunnu mopo kiinnostavan, eikä hän tue Roopen pyrkimyksiä saada negatiiviset Wilma -merkinnät vähenemään. Make ei pysty keskittymään tunnilla ja vaikuttaa jatkuvasti Roopenkin koulutyöhön. Roope tietää, että Make tarvitsee hänen apuaan luokassa, ja vaikenee asiasta. Onhan Makekin ollut Roopen tukena jo hiekkalaatikolta saakka. Makella on taipumus kerätä harmeja, joihin Roope tulee luonnollisesti imaistua mukaan. Roope alkaa epäillä, onko ystävyys aivan tasapainossa.

Lusikkatesti

Poikien kouluarkea vaikeuttaa tulossa olevat terveydentarkastukset. Ruokalassa terveydenhoitaja on poikien tarkkailun alla, koska hän näyttää pistelevän ruokalan lusikoita taskuunsa. Make kuulee kuutosluokan terveydentarkastuksista huolestuttavan uutisen kahdeksasluokkalaiselta serkultaan, terveydenhoitaja kuulemma tulee tarkastamaan ovatko poikien kivekset laskeutuneet. Make ja Roope epäilevät terkkarin käyttävän lusikkaa tähän testiin. Terveydenhoitajan varastelu on siis saatava loppumaan.

Helppo ja hauska

Maria Kuutin kirja on koululaishuumoria parhaimmillaan. Sen hauskuus löytyy poikien kommelluksista ja pienistä väärinkäsityksistä. Välillä joudutaan olemaan noloja, mutta se ei ole kirjan huumoria määrittävä tekijä. Roopen toiminta on muutakin kuin omaan napaan tuijottelua. Hän tarkastelee ystävänsä tekoja ja niiden vaikutuksia itseensä. Kirja on lyhyt, nopeasti etenevä ja helppolukuinen. Anne Muhosen hieno kuvitus on mukana kertomassa tarinaa. Kirjaan mahtuu paljon teemoja sivumäärän vähyydestä huolimatta. Kirja kertoo koululaisten ystävyydestä, perheestä ja vastuusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *