Rajaton

Rajaton

Grown – Tiffany D. Jackson

2022 Karisto, 336 s., suom. Peikko Pitkänen

Kiehtova kirja rakkaudesta, intohimosta ja hyväksikäytöstä. Tämän luin lähes yhdeltä istumalta.

Murha

Enchanted herää huoneistosta verta käsissään. Verijälkiä näkyy pitkin asuntoa. Verta on lammikoina lattialla ja käden jälkinä seinillä. Veri on peräisin sängyllä elottomana retkottavasta supertähdestä Korey Fieldsistä. Enchanted muistaa tulleensa Korey luokse, mutta sen jälkeen kaikki on pimennon peitossa. Ovelta kuuluu raivoisaa paukutusta: ”Poliisi!”

Intohimoa ja rakkautta

17-vuotias Enchanted on muuttanut perheineen meren rannalta uuteen kaupunkiin. Chantyn elämä muodostuu koulun, uintijoukkueen ja pienempien sisarustensa kaitsemisen ympärille. Enchanted on lahjakas laulaja ja saanut mummoltaan intohimon vanhoihin klassikkokappaleisiin. Chantyn ystävä Gabriela on antanut vinkin kykykilpailusta, johon Chanty huijaa äitinsä viemään hänet. Kilpailussa Enchanted saa tylyä palautetta, mutta yllättäen hänet huomioi supertähti Korey Fields. Korey kertoo pitäneensä Enchantedin äänestä ja uskoo hänestä suuria. Korey ja Enchanted aloittaa flirttailevan viestittelyn ja Korey vie Chantyn studiolleen. Koreyn ja Chantyn suhde syvenee. Chanty on rakastumassa supertähteen korviaan myöten, kun tämä ehdottaa Enchantedille soololevyn tekemistä ja yhteiskiertuetta. Enchantedin unelmat tuntuvat toteutuvan yksi kerrallaan.

Rajoja

Enchantedin perheessä on viisi lasta ja heidän perheensä ei ole varakas. Enchanted ja hänen siskonsa ovat uudessa kotikaupungissaan siirtyneet yksityikouluun ja ovat mukana Will & Willow -yhdistyksessä. W&W koostuu lähinnä varakkaiden perheiden lapsista ja Jonesin siskokset ovat pienimuotoisen kuittailun kohteena rahatilanteensa vuoksi. Enchanted osallistuu perheensä rutiineihin vahtimalla sisaruksiaan, jotta vanhemmat voivat käydä töissä. Vanhemmat ovat rakastavia ja haluavat lapsilleen parasta. Pikkusisarukset ja vanhemmat ovat tottuneet luottamaan Enchantedin apuun. Perheen taloudellinen tilanne heikkenee entisestään Chantyn isän ammattiliiton mennessä lakkoon.

Koreyn ehdotus tuntuu Chantysta pelastukselta paitsi hänen omien unelmiensa, niin myös perheensä taloudellisen tilanteen osalta. Vanhemmat sanovat kuitenkin tiukasti ei kiertue-ehdotukselle. Korey on 28-vuotias, eivätkä vanhemmat halua päästää Chantya hänen matkaansa. Enchanted päättää laittaa kaiken peliin ja helpommin taipuvan äitinsä sanomalla, ettei hänellä ole lainkaan elämää, koska hän joutuu vanhtimaan pikkuisia jatkuvasti. Niinpä kiertueelle Enchantedin huoltajaksi järjestetään Koreyn assistentti Jessica. Paperit allekirjoitetaan ja Enchanted pääsee lähtemään.

Hyväksikäyttöä

Koreyn ja Enchatedin duettokiertue alkaa romanttisesti. Koreysta tulee kuitenkin esiin pimeämpi puoli. Hän on hyvin mustasukkainen Enchantedista ja jopa suuttuessaan sulkee Enchantedin huoneeseen arestiin useiksi tunneiksi vain sampanjaämpäri wc:n virkaa toimittamassa. Enchanted uskoo Koreyn olevan ilkeä vain juodessaan, mutta mustasukkaisuus, määräily ja julma käytös alkaa näkyä ilman bäkkärin bileitäkin. Korey alkaa myös painostamaan Chantya seksiin, johon Enchanted ei ole vielä valmis. Korey eristää Enchantedin muista ja jatkuva ilkeä käytös saa Enchantedin tuntemaan itsensä huonoksi ja kömpelöksi. Enchanted hakee ensin helpotusta alkoholista, sitten Koreyn tarjoamasta violetista juomasta.

Vallankäyttöä ja vaikutteita

Kirjailija Tiffany D. Jackson kertoo kirjansa aiheeseen vaikuttaneen R. Kellyn tapaus. Kelly on ollut oikeudessa useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Kirjailija haluaa kirjallaan tuoda esiin vallan väärinkäyttöä. Kirjassa Korey hurmaa Enchantedin yhteisillä mielenkiinnonkohteilla, samalla musiikkimaulla, lupauksilla ja rakkaudenosoituksilla. Hyväksikäytön alkaessa kukaan ei nouse vastustamaan Koreyta, koska hänen ympärilleen oleville ihmisille hän tuo rahaa. Raha on valtaa.

Tarina oli vetävä. Enchantedin joutuessa syöksykierteeseen väkivaltaisen rakkauden ja kodeiiniriippuvuuden kanssa lukija jää odottamaan pelastavaa käännettä. Tarina saa näkökulmaa menneen ja nykyhetken vuoropuhelusta, vaikkakin aiemmat tapahtumat ovat kirjassa pääosin äänessä, antaa nykyhetki kiinnostavia väläyksiä tulevasta. Sattumoisin luin tämän kirjan heti Martta Kaukosen seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevän kirjan perään. Kirjat olivat kuitenkin niin erilaisista maailmoista, etten lukiessa vielä edes huomannut niputtaa niitä saman aiheen alle. Tässä kirjassa hyväksikäytön kohteeksi joutuvat heikoimmassa asemassa olevat henkilöt. Kun ollaan tilanteessa, jossa syytökset ovat vain sana sanaa vastaan, se, jolla on enemmän valtaa ja asemaa, vie voiton.

Kirja oli suorastaan herkullinen, vaikka muutamat pienet yksityiskohdat, kesken jäävät tarinan langat, jäivät hieman häiritsemään kokemusta. Erityisen koukuttavaksi tarinan teki murhan jälkipuinti. En tahdo paljastaa juonesta liikaa, mutta Enchantedin hahmo saa erityisen hyvän ulottovuuden, kun vielä kirjan viime metreillä kirjailija rakentaa päähenkilön syvyyttä ja saa lukijankin tarkastelemaan tarinaa erilaisesta näkökulmasta. Pidin myös kirjailijan tavasta esittää vanhemmat. Heidän avuttomuutensa, kun he tajuavat kuinka vähän he lopulta tiesivät tyttärensä elämästä. Ehkä vain kuvittelin, mutta syyllisyyden pystyi melkein haistamaan rivien välistä. Kirjan tapahtumista nousi kyllä mieleen eräiden laulajien sovittelutapaukset. Aiheeltaan merkittävä, erityisen vetävästi kerrottu tarina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *