Pudonneet

Pudonneet

Marisha Rasi-Koskinen

2022 WSOY, 413 s.

Ainutlaatuisen koukuttava nuorten romaani.

Ian

Hän asuu Turnaroundilla. Hänen asuntonsa on pitkälle automatisoitu, niin että hän pärjää pyörätuolin kanssa suurimmaksi osaksi yksin. Hänen isänsä kuoli synnynnäisen sydänvian yllätettyä. Kotiapulainen ja isän naisystävä käyvät silloin tällöin hänen luonaan. Ian kuitenkin viihtyy yksin musiikkia tehden. Äänet ovat hänelle kaikki kaikessa.

Elias

Hän matkustaa Suomesta tarkistamaan biologiselta isältään perimäänsä asuntoa. Hän ei ole koskaan nähnyt biologisia vanhempiaan, ja perintö tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Turnaroundilla sijaitseva asunto on kamalassa kunnossa. Hän miettii siivoavansa ja myyvänsä asunnon. Hän saa onneksi apua siivousurakkaan naapurin tytöltä ja salaperäiseltä Koolta.

K

K on muukalainen Turnaroundilla, mutta yllättävän moni naapuruston asukas ottaa yhteyttä hänen ilmoitustaululle jättämänsä työnhakuilmoituksen perusteella. Pian hän pääsee lähes jokaiseen taloon, koiria ulkoiluttamaan tai ruohoa leikkaamaan. Näin hänellä onkin hyvä tilaisuus tarkkailla naapurustoa ja kuulla asukkaiden havainnoista.

Moninäkökulmaisuutta kerrakseen

Kirjan tarina pyörii kolmen tarina linjan ympärillä, jotka muodostuvat Eliaksen, Ianin ja K:n/Kayn/Koon näkökulmista. K kulkee tarinoissa eri nimillä, riippuen ihan siitä kenen näkökulmaa käytetään. Tarinat sijoittuvat samaan naapurustoon, samalle kadulle, mutta jokin ei aivan täsmää. Tarinaan tuntuu muodostuvan aukkoja ja epäjohdonmukaisuuksia, kuten nimet ja henkilöiden suhteet sekä nimet. Ensimmäisenä tehtävänä lukijalla onkin ratkaista, mikä oikeastaan on kirjan juju.

En kehtaa paljastaa juonesta enempää, jotta kirjan ainutlaatuinen tunnelma ei menisi pilalle. Kirja oli erityisen nautittavaa luettavaa juuri tuon alun arvuuttelun takia. Minulla oli aikaa lukemiselle vain hetkittäin ja ihan turhautti, kun olisi tehnyt mieli edetä kirjassa nopeammin, että olisi saanut vahvistuksen arvailuille. Kirjan tenho ei hiivu ensimmäisen arvoituksen ratketessa, vaan se tuo mukaan uuden kiinnostavan juonen, joka on aiemmin kehittynyt ikään kuin näkymättömissä. Aivan ilmiömäistä tarinan kerrontaa. En ole vielä lukenut Rasi-Koskisen edellistä nuorten romaania, Finlandia Juniorilla palkittua Auringon pimeää puolta, mutta aivan ehdottomasti aion sen lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *