Päivänvalolla ei näe

Päivänvalolla ei näe

Muista minut 1 – Kerstin Gier

Vergissmeinnicht: Was man bei Licht nicht sehen kann. 2023 Gummerus. 436 s. Suomentanut Heli Naski.

Koukuttava ja hauska fantasiatrilogian avaus osa, joka sopii niin nuorille kuin nuorille aikuisillekin.

Hattupää ja sinitukka

Tarina alkaa 18 vuotisbileistä. Quinn on päättänyt jättää tyttöystävänsä Lillyn, mutta odottamattomia mutkia tulee matkaan. Sinitukkainen tyttö vie Quinnin huomion ja tyttö vieläpä tuntuu tulleen paikalle varta vasten Quinnin vuoksi. Kun Quinn huomaa tytön riitelevän hattupäisen miehen kanssa, hän päättää mennä väliin.

Hattupäinen mies on vaarallisempi kuin miltä näyttää. Seuraa ajojahti, jonka seurauksena Quinn herää useita viikkoja myöhemmin koomasta.

Kuntoutus ja todellisuus

Quinnin arjen täyttää toipuminen vakavasta päähän kohdistuneesta traumasta ja useista murtumista vasemmassa jalassa. Quinnin parantuminen edistyy kuitenkin harvinaisen nopeasti. Jotain on muuttunut onnettomuuden myötä. Quinn näkee kasvoja oudoissa paikoissa ja kotiuduttuaan sairaalasta, hän yllättyy yöllä saamastaan supernäöstä. Kyky ei ole pysyvä ja Quinn luulee kärsivänsä harhaisuudesta.

Jo valmiiksi hämmentynyt Quinn hämmentyy entisestään saadessaan vieraakseen yhden naapurin Martineiden tytöistä. Martinit ja Quinnin perhe ovat olleet jo pitkään hiljaisella sotapolulla tai ainakin toinen toistensa mustalla listalla.

Romeo ja Julia

Perheiden suvaitsemattomien välien vuoksi Matildan on hieman taivuteltava totuutta, kun hän alkaa käydä avustamassa Quinnia pyörätuolin kanssa tehtävillä reissuilla. Hänen vanhempansa eivät voi sietää Quinnin perhettä, eivätkä ymmärtäisi että Matildalle on luvattu palkkaa Quinnin auttamisesta.

Matilda kävisi tosin auttamassa ilmaiseksikin, koska on toivottoman rakastunut komeaan naapuriinsa. Quinn ei tosin muista koskaan hänen nimeään, vaan sekoittaa hänet aina inhottavaan tekopyhään serkku Luiseen.

Nyt jokin muuttuu ja Quinn tuntuu iloitsevan hänen avustaan. Ensimmäisenä he lähtevät yhdessä hautausmaalle ja törmäävät outoon mieheen, joka väittää tuntevansa Quinnin isän, biologisen isän. Tästä alkaa Quinnin ja Matildan kiehtova seikkailu.

Monisäikeistä fantasiaa, lempeä ja huumoria

Kerstin Gierin Muista minut -trilogian avausosa hurmasi minut täysin. En kirjaimellisesti pystynyt lopettamaan lukemista, vaan vaihdoin äänikirjaan, kun en voinut enää lukea, vaan tarvitsin kädet vapaaksi.

Kirjan maailma on älyttömän runsas ja kiehtova. Se ammentaa monista perinteisistä fantasiaelementeistä, kuten haltioista ja lohikäärmeistä, mutta lisää sinne uutta puhtia rajamaailman olennoista, joita ei muista tarinoista löydy. Kirjan maailma on samaan aikaan urbaani ja ikiaikainen.

Henkilöhahmoja kirjassa on monta, mutta niiden kuvaus on elävää ja monilla pienemmilläkin sivuhahmoilla on poikkeuksellista ja kekseliästä syvyyttä. Kirjassa minua miellytti ennen kaikkea huumori, jota on hyödynnetty hahmojen rakentamisessakin ilahduttavasti. Huumorilla on tuotu tarinan jännittävänä etenevään juoneen pieniä hengähdystaukoja. Kirja jopa yllätti minut tirskahtamaan ääneen pari kertaa. Kirjan kerronnassa on itseironinen ote, jolla tuuletellaan muutamia kirjassa käytettyjä fantasiakliseitä.

Kirja suorastaan pursuaa erilaisia elementtejä, henkilöitä, miljöitä ja tapahtumia, että tuntuu kuin reilun 400 sivun sijaan olisin lukenut yli 600 sivua asiaa, mutta silti olisin halunnut lukea lisää.

Suosittelen yläkoululaisille ja sitä vanhemmille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *