Monen mutkan tonttumatka

Monen mutkan tonttumatka

Revontuulen ratsastajat 1 – Liina Putkonen

2023 Tammi, kuvittanut Nora surojegin, 367 s.

Jouluinen seikkailutarina, jossa on 24 lukua. Sopii hyvin lapsille ääneen luettavaksi joulukalenterikirjaksi.

Kermavaahtokaakaota rantakahvilassa

Pyry kulkee kohti rannan kahvilakioskia, kun törmää ilkeään poikajoukkoon. Pojat nimittelevät Pyryä pupuksi ja uhkailevat häntä pupupallolla. Pyry on peloissaan, mutta kokee ihmepelastumisen, kun joukon johtaja päättääkin luopua leikistä. Rantakahvilaan pakeneva Pyry on kummissaan ja helpottunut. Kahvilassa myyjä tarjoaa Pyrylle ilmaisen kaakaon kermavaahdolla ja vaahtokarkeilla. Pyry epäilee myyjän erehtyneensä henkilöstä, mutta päättää tarttua tarjottuun herkkuun. Kaakaon saadessaan alkaa Pyryn korviin kuulua kuiske. ”Ota ensin punainen”, kuiskuttelee ääni näkymättömistä. Pyry popsii kaakaon päältä vaahtokarkit äänen kehoittamassa järjestyksessä ja äkkiä maisema muuttuu. Pyry on päätynyt tonttujen maahan, jossa hänet ottaavastaan tonttulas Tuisku.

Villimieli ja suojasielu

Tuisku kertoo kutsuneensa Pyryn luokseen, koska hänellä on Tonttuakatemian kolmannen vuosikurssin erikoistehtävä suoritettavanaan ja Tuisku toivoo Pyryn auttavan häntä. Tuisku kertoo Pyrylle, että kiusaaja, jonka Pyry näki matkallaan kahvilaan, on oikeasti tonttu. Villimieli on saanut hänet valtaansa ja siksi tonttu on kääntynyt ilkeäksi. Tuiskun erikoistehtävä on pelastaa hänet. Tonttujen tehtävä on muutenkin valvoa villimielen ja suojasielun tasapainoa. Näitä molempia löytyy kaikista, osassa on enemmän toista kuin toista, mutta järkevän tasapainon tulee säilyä. Pyryä ajatuskin pupupallolla uhkailevan Mannin kohtaamisesta pelottaa suunnattomasti. Pyryssä on reilusti suojasielua ja hän haluaa asian pysyvänkin niin.

Vauhdikas seikkailu aloittaa kirjasarjan

Kirjassa vuorottelevat hilpeän rempseä tonttukieli ja Pyryn huolen aiheet. Kirja on vauhdikkaasti etenevä ja kepeä. Se pureutuu samalla vakaviin aiheisiin, kun Pyryllä on huolta vanhempiensa riidoista. Ystävyys on yksi iso teema ainakin kirjan alkupuolella, kun Pyry ja Tuisku tutustuvat, mutta pientä kinaa tuntuu tuevan milloin mistäkin.

Haastavaa on valita yhteistä lukukirjaa kolmas- ja seitsemäsluokkalaiselle. Toinen tykkää vain Thomas Taylorin kirjoista ja toinen lukisi mieluummin tietokirjoja. Tiukkojen haastatteluiden perusteella löysin yhtäläisyyksiä lasteni mieltymyksistä. Tarinan seikkailun tulee tempaista mukaansa, olla vauhdikas, tarinassa voisi olla ystävyydestä. Eli menoa ja meininkiä ja kavereita. Helppo homma, jos vain löytyy teos, jossa mennään suoraan asiaan. Valitsin Monen mutkan tonttumatkan, koska se kuulosti vauhdikkaalta. Lisäksi annoin ehdoksi, että kaksi kertaa luetaan tätä ja sitten saavat lapset valita jatketaanko kirjaa vai vaihdetaanko toiseen. No, jatkaahan ne halusi. Tätä siis luetaan tämä joulu. Varoitus: saattaa aiheuttaa hillitöntä höpöttelyä.

Hyvää joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *