Lux

Lux

Karla Malm, 2022 Otava, 336 s.

Kiihkeä tarina nuoruudesta ja epätoivoisesta rakastumisesta.

Kun kolahtaa ja kovaa

Eletään vuotta 2006 ja Iiris on aloittamassa Kallion lukion. Kaikki on uutta. Sisälle meno ja vieraiden joukkoon astuminen tuntuu Iiriksestä ahdistavalta. Iiris jumittaa tupakointipaikalla ja polttaa ketjussa tupakan toisensa perään. Kunnes paikalle saapuu tyttö nahkatakissa ja kaikki muuttuu. Iiris hurmaantuu Ässästä täysin ja täydellisesti. Ässä on hurja purkaus energia, tyttö hulluuden rajalla. Iiris rakastuu Ässään välittömästi. Ässä tarttuu Iiristä kädestä ja he astuvat yhdessä outojen ihmisten joukkoon. Heistä tulee pari, joka uskaltaa. He ovat erilaisia. He ovat äänekkäitä.

Tytöt ovat 16 -vuotiaita. Iiris asuu Espoossa äitinsä kanssa. Ässä asuu yksiössä Kalliossa. Hän on muuttanut pois kotoa, ahdistavasta maaseutukylästä. Ässä haluaa kokea ja elää täydellistä vapautta. Iiris löytää Ässästä täysin erilaisen maailman ja seuraa häntä Kallion baareihin ja klubeihin. Tytöt lintsaavat kurssien kiintiöt täyteen. He kiertävät bileitä bileiden perään ja hakevat Ässän väärennetyillä papereilla kaljat keskellä päivää. Iiris ei halua enää muuta kuin elää Ässän jännittävässä maailmassa, käpertyä Ässän tuoksuun. Humalaisen illan aikana Iiris päättää tunnustaa tunteensa Ässälle ja tytöt aloittavat suhteen.

Putoaminen

Ässä sanoo Iirikselle heti, että hän ei ole hyvä suhteissa. Ei ainakaan sellaisissa, joissa on osapuolena vain kaksi ihmistä. Tämä ei Iiristä haittaa. Hän tuskin rekisteröi Ässän sanoja, koska hän on niin onnellinen. Nyt Ässä on hänen. Ässällä on kuitenkin muitakin pahoja tapoja kuin irtosuhteet. Ässä vetää viinan lisäksi lähes kaikkea mitä hänelle tarjotaan. Iiris alkaa jäädä Ässän elämässä toiselle sijalle ja pian viimeiselle. Iiriksen rakkaus muuttuu polttavaksi epätoivoksi, jossa hän ripustautuu Ässän elämän laidalle, roikkuen hänen seurassaan. Ässä tuntee Iiriksen rasitteena ja vetäytyy hänestä yhä kauemmas. Iiriksen elämä muuttuu yhä surkeammaksi ja olemus yhä riutuneemmaksi. Iiriksen epätoivo tekee kirjaan lähes ahdistavan tunnelman.

Yksi ajankuva ja kaksi aikatasoa

Kirjassaan Karla Malm kuvaa 2000 -luvun tupakan savuisia pubeja, löyhää ikävalvontaa ja nuorten naisten haavoittuvaa seksuaalisuutta mieskatseen alla. Baareissa tytöt kohtaavat avointa ehdottelu ja kourintaa. Koulussa naisten seksuaalisuus on väittelyn kohde. Missä menee siveyden sipulin ja huoran raja. Ässän henkilöhahmossa ilmenee, kuinka miehet käyttävät valtaansa nuoreen naiseen. Ässä on jo Kallioon saapuessaan rikki. Hän hakeutuu miesten huomion alle ja antaa sen määritellä itsensä. Idolinaan Ässällä on Twin Peaksin Laura Palmer ja Virgin Suicidesin Lux Lisbon. Ihaillut, kapinalliset, halutut naiset.

Tämä kaikki tuntuu kovin tutulta, kun on itsekin elänyt nuorena aikuisena samaa aikaa. Kirjan kuvaus vuodesta 2006 palauttaa mieleen kaikki ne savun tukahduttamat baari-illat ja avoimen esineellistävät kommentit, jotka olivat vain tavallista korviin puuroutuvaa paskaa, mutta jota vastaan ei oikeastaan ollut mitään aseita.

Kirjassa Karla Malm käyttää hienovaraisesti kahta aikatasoa. Kiihkeää lukiolaisten nuoruutta vuonna 2006 ja aikuisen Iiriksen elämää kymmenen vuotta myöhemmin. Iiris palaa nuoruuteensa uudestaan. Hän käy läpi ajanjaksoa, miettien, mikä siitä oikeastaan teki erityisen ja tekikö hän oikein hylätessään sen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *