Kummituksia ja hirviöitä

Kummituksia ja hirviöitä

Lokakuu on jo pitkällä, joten nyt on viimeistään aika kaivaa Halloween-, pyhäinpäivä- tai kekriaiheista luettavaa esiin. Esittelen muutaman suosikkini, jotka sopivat tähän aikaan oikein kivasti. Näistä kaikki, erityisesti kaksi viimeistä, sopii hyvin ääneen luettaviksi.

Pikku vampyyri vaarassa

Der kleine Vampir in Gefahr – Angela Sommer-Bodenburg. Otava 1991. Suomentanut Leena Viljakainen.

Yksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden klassikkosarjoista Pikku vampyyri sopii hyvin Halloween -teemaan. Kirjasarja kertoo Antonista, joka on usein kotona yksin. Hän kuitenkin tapaa lapsena vampyyriksi muuttuneen Rydigerin. Alun pelästymisen jälkeen alkaa Antonin ja Pikku vampyyrin ystävyys. Ystävyydessä on monia ongelmia. Antonin vanhemmat eivät usko vampyyreihin eivätkä Rydigerin vanhemmat halua olla tekemisissä ihmisten kanssa, paitsi jos.. no arvaat varmaan.

Antonin vanhemmat eivät ymmärrä Antonin ystävää, joka saa liikkua vain hämärän jälkeen. Kauhukirjoja rakastava Anton ei kuitenkaan osaa edes toivoa parempaa ja jännittävämpää ystävää. Pikku vampyyrin kuudennessa kirjassa koko Rydigerin perhe joutuu vaaraan, kun vanha hautausmaa aiotaan muuttaa puutarhaksi. Anton haluaa auttaa ystäväänsä, mutta hänellä on omia murheita kotona. Antonin vanhemmat ovat nimittäin huomanneet, että yksi Antonin oudoista ystävistä ei näy valokuvassa ja he alkavat ottaa vampyyrit tosissaan.

Pikku vampyyri sopii luettavaksi niin lapsille kuin varhaisnuorille. Kirjoissa kuvataan myös Antonin perheen elämää ja Antonin kasvua. Ennen kaikkea kirjat kertovat ystävyydestä, kurkistavat vampyyrien elämään ja tarjoaa hyytävää, mutta kaihoisaa kaulan tuijotusta.

Kirjaston kiusanhenki

Mysteerijengi 1 – Juha-Pekka Koskinen. Karisto 2022. Kuvittanut Saana Nyqvist.

Nico, Iivo ja Mimosa saavat kuulla kirjastossa sattuneesta kummasta yöllisestä tapauksesta. Kirjoja on tippunut hyllystä kirjaston ollessa kiinni. Lapset innostuvat tapauksesta ja päättävät perustaa Mysteerijengin, joka ratkaisee kirjaston tapahtumat. Tukikohtanaan heillä on talosta löytyvä, remontissa piiloon jäänyt huone, jonne pääsee ystävysten asunnoista salaovien kautta.

Tutkimukset alkavat Rikhardinkadun kauniista kirjastosta. Siellä lapset tapaavat ystävällisen kirjastonhoitajan, joka auttaa heitä tutkimuksissa antamalla heille kulkukortin kirjastoon yöllisiä tutkimuksia varten. Lapset epäilevät asiaan liittyvän kummittelua ja kääntyvät Iivon isotädin asiantuntemuksen puoleen. Isotäti Elina päättää liittyä mukaan Mysteerijengiin ja näin aavejahti voi alkaa.

Kirjaston kiusanhenki aloittaa uuden alakouikäisille suunnatun jännityssarjan. Kirja on upeasti kuvitettu ja historiallinen mysteeri tekisi melkein mieli alkaa itse ratkomaan. Toivottavasti lisää ylilyonnollisia mysteereitä on luvassa seuraavassakin osassa.

Hirveä pieni kirja

Das kleine böse Buch – Magnus Myst. Aurinko kustannus 2021. Kuvittanut Thomas Hussung. Suomentanut Maarit Varpu.

Tämän kirjan kanssa ei leikitä. Kirjan kanssa voi ehkä ystävystyä, ehkä se huijaa sinua, ainakin se valehtelee.

Hirveä pieni kirja on vuorovaikutteinen teos, jossa kirja puhuttelee lukijaa. Lukijan on ratkaistava tehtäviä, jotta pääsee etenemään kirjan sivuilla. Hirveä pieni kirja on toki hirveä, mutta vasta pieni sellainen. Kirja tahtoo oikeaksi hirveäksi kirjaksi ja käyttää tavoitteensa saavuttamiseksi lukijaa häikäilemättömästi hyväksi. Kirjassa on kolme karmaisevaa tarinaa, jotka kamalaa kyllä on uskallettava lukea, jotta pääsee eteenpäin.

Tämä kirja sopii alakouluikäisille, pienemmille vaikkapa ääneen luettuna. Kirjasta ilmestyi toinen osa tänä vuonna.

Ahmattien yö: kekriseikkailu

Kreetta Onkeli. Talonpoikaiskulttuurisäätiö 2013. Kuvittanut Jussi Kaakinen.

Meidän perheen ehdoton suosikki. Suosittelen lämpimästi luettavaksi majassa, taskulampun valossa, kera kummitusvaahtokarkkien.

Kake, Liisa ja Tapsa hyppäävät gootahtavan mummonsa kyytiin matkakseen maaseudulle mökkeilemään. Matkaan tulee kuitenkin mutkia, kun auto jättää tien poskeen ja Kake, Liisa sekä mummo lähtevät etsimään ratkaisua matkan jatkumiseksi. Öinen metsä on jännittävä ja kekriyönä rajat kuolleiden sekä elävien maailman välillä ovat häilyvät. Eräskin herra von Lapio odottaa sukulaisiaan tuonpuoleisesta kekri-illalliselle.

Kirja on jännittävän karmaiseva ja antaa tietoa kekriperinteestä. Sävyltään kirja ei ole kuitenkaan opettavainen vaan tarina vie kyllä mennessään. Kirjan henkilöt ovat vähintäänkin erikoisia ja vauhtia löytyy riittämiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *