Kokemuksia ja suoraa puhetta nuorelle aikuiselle

Kokemuksia ja suoraa puhetta nuorelle aikuiselle

Nuorten tietokirjallisuutta vuodelta 2022

Kirjasaari 25.1.2023, Oulu, Valvesali  

Vuoden 2022 nuorten kirjoissa näkyi yhteiskunnalliset aiheet, yhdenvertaisuus sekä sosiaalisen median vaikutus. Tietokirjailijoina nähtiin jälleen somesta tuttuja henkilöitä ja kirjoissa aiheina oli niin TikTok kuin älylaitteiden hallinta. Tässä on nuorten ja nuorille sopivasta tietokirjallisuudesta mielestäni mielenkiintoisimmat. Esittelin teokset Oulun kaupunginkirjaston järjestämässä Kirjasaari -tapahtumassa ja esittelyni on nähtävissä Oulun kaupunginkirjaston Youtube -kanavalla.

Daniel Kalejaiye: Konstaapeli Daniel tässä, moro! (Lasten keskus)

Daniel Kalejaiye on Itä-Suomen poliisilaitoksen konstaapeli ja Suomen seuratuin nettipoliisi. Kirjassaan Konstaapeli Daniel tässä, moro! hän tutustuttaa nuoret rikoslakiin. Kirjan tarkoituksena on rikosten ennaltaehkäiseminen, joka on iso osa Kalejaiyen työtä poliisina. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15 vuoden iässä, joten muutaman rikoslakiin liittyvän seikan tietämisestä ei ole haittaa. Kaikkea ei ehkä kannata kokea kantapään kautta. Kirja esittelee rikokset selkein sanoin esimerkkejä apuna käyttäen ja antaa skaalan, jolle rangaistus voi sijoittua. Kirjasta löytyy sananen rikosoikeudellisesta prosessista ja tehtäviä poliisin työstä kiinnostuneelle. Kirjan teksti puhuttelee suoraan nuorta lukijaa, se on yleistajuista ja kirjoitettu pieni pilke silmäkulmassa. Kirjan luki mielenkiinnolla, vaikka rikosoikeudellinen vastuu pitäisi olla minulle tuttu jo yli 20 vuoden ajalta. Suosittelen kirjaa yläkoululaisille ja heidän vanhemmilleen, koska kirja voi toimia keskustelun tukena kasvattajalle. Harvoin sitä vanhempana saa yhtä selkeää esitystä aikaiseksi rikosnimekkeistä ja seurauksista, jos ei sitten satu olemaan alan asiantuntija.

Liisa Huhta: Uupuneet nuoret pärjääjät (Bazar)

Kirja kertoo lukiolaisiin kohdistuvista suorituspaineista. Huhta on tamperelainen opinto-ohjaaja. Hän kirjoittaa omista kokemuksistaan opinto-ohjaajana ja huolesta, jota tämän päivän lukiolaisten elämä todellisuus herättää. Lukiolaisilta odotetaan aiempaa varhaisempia jatko-opintoihin liittyviä valintoja, heiltä odotetaan enemmän vastuullisuutta ja oma-aloitteisuutta. Lukiolaisiin kohdistuvat suorituspaineet ovat kasvaneet ja pitkät ahdistuksen täyttämät päivät voivat olla monille arkipäivää. Liisa Huhta kertoo uupumuksen syistä ja seurauksista. Hän jakaa kokemuksensa esittämällä viisi erilaista suorittajatyyppiä. Esimerkit ovat kuvitteellisia tarinoita, jotka ovat saaneet raamit Huhdan kokemista kohtaamisista. Huhta käyttää kirjassa tutkimustietoa ja sen rinnalla ääneen pääsevät nuoret itse omin sanoin. Huhdan kirja on tarkoitettu niin nuorelle lukiolaisille kuin heidän kanssaan toimivalle aikuiselle, opettajalle, vanhemmalle tai muulle läheiselle.   

Tinashe Williamson: Nuoren antirasistin käsikirja (Otava)

Kirja suora puheinen kannanotto yhdenvertaisuuden puolesta. Kirjassa avataan yhdenvertaisuuslakia, rasismin taustaa, rakenteellisen rasismin ilmenemistä, representaatiota ja vaikuttamista. Kirja on selkeä, ytimekäs ja se sisältää tehtäviä, joiden avulla voi pohtia omaa asennetta ja toimintaa arjessa sekä arjentilanteissa. Kirja on innostava ja sen tarkoituksena on antaa työkaluja nostaa rasismi puheeksi. Kirja sopii jo 5.-6. luokkalaiselle lukijalle, mutta myös yläkoululaiselle.

Tiina Tuppurarainen: Rakkaudesta lajiin – Urheilevat sateenkaarinuoret lähikuvassa (Like)

Kirjan kirjoittanut Tuppurainen on paljon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaiheista kirjoittanut kirjailija ja toimittaja, jonka blogi Tiina the Feminist keskittyy yhteiskunnallisiin aiheisiin. Kirjassa esitellään 14 nuorta aikuista ja 11 lajia. He kertovat taustastaan lajin parissa, kohtaamistaan asenteista, ennakkoluuloista ja syrjinnästä, mutta myös voimavaroista, tavoitteistaan ja toiveistaan urheilun parissa. Kirjassa nousee esiin urheilumaailman epäkohtia ja yhdenvertaisuuden kehittämisen paikkoja. Kirjan henkilöt tarjoavat tarinoillaan sekä vertaistukea että urheilun kehittämisen kannalta tärkeän näkökulman. Tarinat tiivistetään kirjan lopussa 10ksi ohjeeksi, joita noudattamalla voimme ottaa askeleen kohti inklusiivisempaa urheilua. Kirja sopii yläkoulu -ja lukioikäisille sekä aikuisille.

 Sex Education: opas seksiin ja elämään (WSOY)

Avoin ja ennakkoluuloton seksuaalikasvatusteos nuorille, joka on ihanan värikäs paketti kaikesta, joka voi nuorta askarruttaa. Kuten kirjan nimikin kertoo, kirjassa käsitellään muutakin kuin pimpit ja pippelit. Kirjassa oman luvun saavat ystävyys, ihastuminen ja identiteetti. Tutustuminen toisiin ihmisiin ja itseensä. Kirjan ote on humoristinen ja suorasanainen, mutta se pitää keskiössä koko ajan sen tärkeimmän eli itsensä ja muiden kunnioittamisen. Kirja ei välttele ”joo joo” -osastoakaan, vaan kertoo ehkäisystä ja seksitaudeista mielenkiintoiseen tyyliin. Seksitaudeista esitetään jopa hiukkasen ällöttäviä historiallisia seikkoja. Sex Education on tuttu Netflixin tv-sarjana. Kirjassa neuvoja antavatkin sarjasta tutut henkilöt heille ominaisella tyylillä. Kirja on kirjoitettu yhteistyössä Jordan Paramorin kanssa, ja sen on tarkastanut joukko ammattilaisia.  Lukijoille yläkoulusta lukioon.

Juha Kauppinen: Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä (Siltala)

Monimuotoisuus -lyhyt oppimäärä on selkeä teos, joka sopii hyvin nuorellekin lukijalle. Kirja puhuttelee lukijaa ja herättelee pohtimaan luonnontilaa, vaikka paikon kirjoittaja antautuu ihanan avaraluontomaiseen kuvailuun. Kirjassa monimuotoisuutta käsitellään muun muassa olosuhteiden, sopeutumisen ja esimerkkien kautta. Kirjassa puhutaan luonnon nykytilan ja ilmastonmuutoksen lisäksi tulevaisuudesta ja vaikuttamisen keinoista. Kirja on helposti lähestyttävämpi versio Kauppisen vuonna 2019 julkaistusta Monimuotoisuus: kertomuksia katoamisista -kirjasta. Kirja sopii yläkoululaisesta aikuiseen lukijaan.

Yuval Noah Harari: Pysäyttämätön ihminen – Kuinka valloitimme maailman (WSOY)

Harari on tullut tutuksi kirjallaan Sapiens: Ihmisen lyhyt historia. Pysäyttämätön ihminen kertoo niin ikään ihmiskunnan historiasta. Teos on suunnattu kaikenikäisille lukijoille varhaisnuorista alkaen. Hararin teksti on aivan hirmuisen vetävää. Hän kertoo ihmiskunnan alkumetreistä kuin kertoisi tarinaa takkatulen äärellä. Kirja on sarjan ensimmäinen osa, jossa Harari paljastaa salaisuuden ihmisen selviytymisen takana. Se on supervoima, joka ei ole voima eikä älykkyys. Tämä supervoima on kuitenkin mahdollistanut sivilisaation rakentumisen.

Tutustu myös näihin:

  • Lotta-Sofia Saahko: Koti kulttuurien välissä (Tammi)
  • Aino-Mari Tuuri: Puhelimen pomoksi (Tammi)
  • Mona Bling: 23 transmyyttiä (Into)
  • Alviina Alametsä ja Linda-Maria Roine: Koulumustelmat – koulukiusaaminen on väkivaltaa (Johnny Kniga)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *