Kirjan ja viinin ilta: Audrey Hepburn – Hollantilainen tyttö ja toinen maailmansota

Kirjan ja viinin ilta: Audrey Hepburn – Hollantilainen tyttö ja toinen maailmansota

Dutch girl: Audrey Hepburn and World War II – Robert Matzen

Viisas Elämä 2022, suomentanut Laura Haavisto

Runsaasti yksityiskohtia sisältänyt kirja keskittyi Audreyn kokemuksiin toisen maailmansodan ajalta.

Joskus kirja johtaa toiseen kirjaan ja toinen kirja johtaa kolmanteen. Luin vuoden alkupuoliskolla romanttisen romaanin Unelmien illallinen (Rebecca Serle, 2022 Otava). Kirjan päähenkilö on laatinut listan ihmisistä, joiden hän haluaisi osallistuvan unelmiensa illalliselle. Tämä illallinen taianomaisesti toteutuu ja, ei väliä onko listan henkilöt eläviä vai kuolleita, jokainen heistä osallistuu illalliseen. Illallisella on läsnä päähenkilön läheisten lisäksi Audrey Hepburn. Illallisen keskustelut polveilevat aiheissa, jotka herättävät päähenkilön muistot. Audrey osallistuu keskusteluun oman elämänkokemuksensa näkökulmasta, ja kirjassa viitataan Audreyn raskaisiin elämänvaiheisiin. Itse tunnen Audrey Hepburnin lähinnä hänen tyyli-ikonin asemastaan ja yhteistyöstään Givenchyn kanssa. Tunsin aukon sivistyksessäni ja lähdin paikkaamaan sitä.

Robert Matzenin kirja ei kuitenkaan soveltunut tarkoitukseeni. Kirja ei ollut teos, joka olisi tarjonnut kokonaisvaltaisen katsauksen Audreyn elämänvaiheisiin, vaan se keskittyi hänen elämäänsä Hollannissa. Matzen kirjoittaa Audreyn Hollannissa vietetyistä vuosista nimenomaan toisen maailmansodan näkökulmasta ja vastaa kysymykseen, kuinka toinen maailmansota vaikutti Audrey Hepburniin. Kirjassa avataan Audreyn äidin alkuun kannattaneen natseja ja tämän kannatuksen vaikutuksia perheen elämään. Audreyn perhesuhteita käydään kirjassa melko perusteellisesti läpi ja Audreyn setä tarjoaa kirjan yhden sivujuonen. Koin kirjan yksityiskohdat paikoin puuduttavaksi, koska minulla ei ollut yleistietoa Audreysta ja hänen varhaisista vuosistaan. Toiseen maailmaansotaan liittyvät yksityiskohdat, tapahtumat ja ajankohdat olisivat toimineet yleisemmältä tasoltakin kerrottuina. Uskon, että kirja löytää lukijansa heistä, jotka tuntevat jo Hepburnin elämää ja tahtovat syventää näkemystään henkilöstä. Toisen maailmansodan tapahtumista kiinnostuneet voivat myös löytää kirjasta mielenkiintoisia näkökulmia.

Kuten aiemmin totesin, kirja hakee vastausta toisen maailmansodan vaikutuksesta ikoniseen näyttelijään. Kirja nostaa useita sitaatteja esiin, joissa Audrey itse avaa asiaa. Matzen kirjoittaa päätelmistään:

Audrey ilmaisi monin eri tavoin ja monissa eri yhteyksissä ajatuksen siitä, että sotaa edeltävät ja sodan aikaiset kokemukset vaikuttivat hänen psyykkeensä: sota teki hänestä introvertin mutta myös vahvan ja kurinalaisen. Se terävöitti vaistoja, joista tuli hänen näyttelijänuransa ja filantrooppisen toimintansa perusta.

Robert Matzen: Audrey Hepburn – Hollantilainen tyttö ja toinen maailmansota s.322

Kirjan lukeminen ei vastannut omaan tiedonhaluuni Audreyn elämästä, joten luen varmasti toisenkin kirjan näyttelijän elämästä.

Kirjan ja viinin iltamme järjestyi tällä kertaa keskellä viikkoa ja juomaksi valitsin mustan teen sitruunalla ja hunajalla maustettuna. Vaikka kirja ei ollut mielestäni vetävä, onnistui tapaamisemme jälleen kerran tarkoituksessaan. Keskustelu rakkaan ihmisen kanssa kesken työviikon oli piristävä poikkeus arjen rutiineissa ja kiinnitti minut jälleen läsnäolevaksi elämän tärkeiden asioiden äärelle. Kiitos ystäväni, kokemuksesi on minulle arvokas ja tiedonjanosi sekä ennakkoluulottomat näkökulmasi ovat minulle tärkeitä.

Tässä muutamia muita Audrey Hepburnista kirjoitettuja teoksia:

  • Spoto, Donald: Lumous: Audrey Hepburnin elämä
  • Ferrer, Sean Hepburn: Audrey Hepburn: an Elegant Spirit
  • Rice, Chris: Audrey Hepburn
  • Walker, Alexander: Audrey: her real story

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *