Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Giraffens hjärta är ovanligt stort – Sofia Chanfreau ja Amanda Chanfreau (kuv.)

2022 Kustantamo S&S, suomentanut Outi Menna

Vegalla oli lehtiö, johon hän piirsi kaiken näkemänsä. Se oli täynnä värikkäitä eläimiä ja hassuja olentoja, jotka asuivat kotona tai koulussa tai jossain muualla lähistöllä. Osalla oli nimet, kuten asvalttimajava Atlella ja suojatieseepra Sakariaksella, mutta joillekin oli tosi vaikea keksiä hyvää nimeä.

Kirahvin sydän on tavattoman suuri, s.13

Kirahvin sydän on tavattoman suuri on maaginen lastenromaani, joka kertoo 9 -vuotiaasta Vegasta. Vegalla on erityinen mielikuvitus. Hän näkee eläimiä siellä missä toiset ei. Vegan isä ei pidä eläimistä ja on piirtänyt liidulla ynpyrän ruokapöydän ympärille merkiksi eläimille, tänne ei tulla.

Vegan ja isän elämä on tasaista ja turvallista tuttuine rutiineineen. Vega ei tiedä mitään äidistään, eikä saa vastauksia uteluihinsa. Äidistä puhuminen ja eläimet ahdistavat isää ja hänen harjakattokulmakarvansa muuttuvat jyrkemmiksi. Vega vierailee välillä vaarinsa luona. Vaari on ainoa ihminen, joka ymmärtää eläimet, mutta häneltäkään ei saa vastauksia äitiin liityvissä kysymyksissä.

Vegan elämä mullistuu, kun isä tapaa naisen. Isä muuttuu hajamieliseksi ja etäiseksi. Vega näkee isän uuden naisystävän kylmänä ja jäisenä ihmisenä, joka uhkaa jäädyttää myös isän. Vega tahtoo pelastaa isän. Hän saa yllättäen apua, kun hänen rinnakkaisluokkalainen poika, Nelson, ilmestyy Vegan vaarin puutarhaan. He aloittavat mysteerin selvittksen voittaakseen koodinimi V:n.

Kirahvin sydän on tavattoman suuri on fantastinen ja rakkauden täyteinen seikailu. Se kertoo suuresta huolesta ja suuresta välittämisestä, mutta samalla pienistä ihmisistä, jotka eivät aina tiedä kaikkea.

Kirja on tämän vuoden junior Finlandia voittaja. Se on tunnelmaltaan ihanan tyyni, mutta kaikkine eläimineen ja kasveineen rönsyävä. Se on kuin kaunis kirjoneulepaita, joka lämmittää, mutta jonka kuvio tarjoaa loputtomasti ihmeteltävää.

Tarina on taianomainen ja ihana, mutta en ehkä näe alakoululaista lasta kirjan kanssa. Mielestäni kirja sopii parhaiten lapsen ja aikuisen yhteisiin lukuhetkiin sekä inspiroi mielikuvitukselliseen keskusteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *