Kiltti tyttö, julma kosto

Kiltti tyttö, julma kosto

Holly Jackson 

2023 Karisto 384 s., suom. Leena Ojalatva

Pip Amobi-Fitzin tutkimukset saavat jatkoa, kun Little Kiltonissa tapahtuu katoaminen, johon poliisi ei tartu. Nuorten aikuisten jännäri jatkaa siitä, mihin Kiltin tytön murhaopas jäi.

Kiltin tytön murhaopas

Pip on julkaissut Little Kiltonin viime vuotisen murhatutkimuksensa podcastina. Hän ja Ravi päivittävät Kiltin tytön murhaopas -nimeä kantavaan ohjelmaan Max Hastingsin raiskaussyytteisiin liittyviä oikeudenkäyntitietoja. Pipin ja Ravin suhde syvenee podcastin myötä ja Pip odottaa, milloin Ravi ehdottaa suhteen virallistamista. Ennen kuin Ravi ehtii kysyä Pipiä tyttöystäväkseen, saa Pip tutkimuspyynnön ystävältään.

Connorin veli Jamie on kadonnut, eikä poliisi aio tutkia tapausta. Connor ja veljesten äiti ovat varmoja, että Jamie on oikeasti kadonnut. Connor ehdottaa, että Pip pyytäisi podcastinsa seuraajilta apua. Pip on kuitenkin luvannut vanhemmilleen, ettei sekaannu enää rikosten tutkintaan, koska vaaransi edellisellä kerralla sekä itsensä että perheensä. Pip suostuu juttelemaan rikospoliisin kanssa ja kertomaan hänelle oman näkemyksensä, koska hän on myös erittäin huolissaan Jamiesta, eikä usko hänen pysyttelevän vapaaehtoisesti poissa kotoa.

Poliisi ei Pipin todisteluista huolimatta aio tutkia Jamien tapausta. Pip on vaikean valinnan edessä, mutta ei voi jättää ystäväänsä pulaan. Hän aloittaa toisen kauden podcast-ohjelmassaan keskittyen Jamien tapaukseen.

Jälkiä jättämättä

Jamien katoaminen tuntuu tapahtuneen aivan yllättäen. Alkuun Pip saa tietää vain, ettei Jamie ole ilmestynyt sovitusti ystävänsä Natin luokse. Jamien mieliala on vaihdellut viime kuukausien aikana, mutta hän on ollut selkeästi hyvän tuulinen viime aikoina, kunnes on alkanut käyttäytyä oudosti. Yöllisiä poistumisia, salaisuuksia puhelimella ja Jamien huoneesta löytynyt naisten rannekello. Jamien liikkeistä ei kuitenkaan ole helppo saada otetta ja Pipin on seulottava paljon materiaalia, jota hän saa julkaistessaan Jamien katoamisilmoituksen. Ravi ja Connor ovat onneksi auttamassa Pipiä tutkimuksissa, mutta saavat samalla osansa Pipin turhautumisesta.

Hitaasti avautuva vyyhti

Tämä kirja tuntui etenevän hitaasti. Alkuun vaikutti, ettei Jamien katoamisessa ollut mitään vetävää koukkua mukana. Kirjan tapahtumat pyörivät lisäksi hyvin paljon edellisen kirjan ympärillä, vaikka tapahtumilla ei ollut Jamien tapaukseen selkeää yhteyttä.

Pikku hiljaa Jamien ympäriltä paljastuu mysteereiden vyyhti, jota Pip alkaa selvittää asia kerrallaan. Tapaus vie Pipin jälleen täysin mukanaan ja se vaikuttaa Pipin henkilökohtaiseen elämään ja ihmissuhteisiin. Pip kyseenalaistaa tapauksen edetessä niin omat henkilökohtaiset motiivinsa kuin oikeukeuslaitoksen toimivuuden. Jamien tapaus kun osoittautuu turhauttavaksi, vaikkakin lukijalle tarjoaa mielenkiintoisia arvoituksia, sosiaalisen median huijausta ja identiteetin ratkomista.

Vastausten suhteen Holly Jackson ei päästä lukijaa helpolla, vaan johtolangat päätyvät useaan otteeseen umpisolmulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *