Kaupunki ilman koteja

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Sirén

2023 Myllylahti, 300s.

Ainutlaatuinen scifijännäri totalitaarisesta kaupunkivaltiosta ja uskosta parempaan.

Innovaatioiden kaupunki

Kipinä asuu pikkusiskonsa ja isänsä kanssa Airepoliksen kaupungissa, joka uskoo vakaasti innovaatioiden olevan ainoa ja oikea ratkaisu, jolla kaupunkia viedään eteenpäin. Kaupungin valtaa pitävät ovat katsoneet liikkeellä pysymisen olevan luovuuden salaisuus, joten kaupungin asukkaat vaihtavat asumuksia jokainen päivä. Ihmiset elävät reput pakattuina ja tarvikelaatikot valmiina. He palaavat kouluista ja työpaikoilta joka päivä eri asumukseen.

Asumukset ovat rakennettu kaupunkiin vyöhykkeittäin. A-vyöhykkeen elitistisistä asumuksista asuntojen määrä lisääntyy vyöhykkeittäin aina F-alueen pissanhajuisiin käytäviin ja homeisiin kokolattiamattoihin asti. Ihmisen asuntovyöhykkeen määrittää hänen innovaatiopisteensä, joita saadaan keksimällä uusia ideoita. Jopa kouluikäiset joutuvat viettämään tunteja suljetussa Luovuuskuutiossa. Kipinä inhoaa kuutioita, hän on saanut niissä usein paniikkikohtauksia ja hänen luovuuspisteensä ovat miinuksen puolella.

Airepoliksessa kukaan ei kuitenkaan säästy luovalta työltä. Kaupungin ihmiset ovat tiukan valvonnan alaisena. Heidät tunnistetaan älyrannekkeista ja heidän liikkumistaan valvotaan. Jokaisen on hoidettava oma osansa kaupungin hyväksi. Airepolis on sulkenut muut valtiot ulkopuolelleen. Kansalaisilla ei ole oikeutta ylittää rajaa ja airepolilaiset jopa käyttävät omaa verkkoyhteyttä, joka ei ulotu kaupunginrajojen ulkopuolelle.

Pieni verkosto

Kipinän perhe on päättänyt paeta ahdistavasta kaupungista. Pako alkaa yön pimeinä tunteina väärän hälytyskutsun turvin. Kipinän isä on lääkäri ja hän ajaa vastaamaan tekaistuun kutsuun todellisena tavoitteenaan päästä ulos Airepoliksesta. Pakoyritys menee kuitenkin pieleen ja Kipinän isä pidätetään. Kipinälle ja Vanamo-siskolle alkaa selvitä, että Airepoliksessa vaikuttaa kapinnallisten verkosto, jonka tavoitteena on muuttaa kaupungin tapaa hallita ihmisiä. Airepoliksen valvonta tuntuu ulottuvan kaikkialla ja ihmiset eivät uskalla kurottautua ahtaista lokeroistaan. Vain muutama uskaltaa toivoa paremmasta.

Uniikkia ja uskottavaa

Mirjami Sirénin esikoisteos on maailmaltaan kekseliäs ja uniikki. Urbaani maisema, pienine viheralueineen, värikkäine taloineen ja vaihtuvine asuntoineen on kuin yhdistelmä virtuaalimaailmaa ja Tetristä, jossa ihmiset ovat vain pisteitä tuottavia palikoita. Suljettu kaupunkivaltio saarella onnistuu olemaan kiehtovan erilainen, mutta samalla täysin uskottava. Innovaatioiden puristaminen ihmisistä on tehokkuus ajattelun huipentuma, joka on taannut kaupungin vaurauden ja rappion. Pienellä osalla väestöä on varaa kuluttaa, kun toinen ääripää lääkitsee ahdistavaa elämäänsä erilaisin riippuvuuksin ja ongelmin.

Kipinä on 14-vuotias hyvin tavallisen oloinen nuori. Hän yrittää parhaansa, ahdistuu suljetuissa tiloissa ja on kipuillut äitinsä kuolemaa tekemällä tyhmyyksiä. Isä on perheen tukipilari, mutta hänkään ei ole mikään sankari, vaan inhimillinen hahmo kiivastumisineen ja salaisuuksineen. Kirjan henkilöt avautuvat kivasti lyhyiden takaumien kautta, joihin kirjan etenevä juoni tuo kiinnostavaa näkökulmaa. Kirjaa kantaa eteenpäin usko parempaan tulevaisuuteen, jota koetellaan kuin keneenkään ei uskalla luottaa ja totalitaarinen kaupunki uhkaa asukkaiden ihmisoikeuksia.

300 sivuinen kirja on melko helppoa luettavaa lyhyiden kappaleiden ja nopeatempoisten tapahtumien ansiosta ja kirja sopii mielestäni 13- tai jopa 12-vuotiaasta lukijasta aina lukioikäisiin saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *