Karsein viikko ikinä: Maanantai

Karsein viikko ikinä: Maanantai

Worst week ever! Monday – Eva Amores & Matt Cosgrove

2023, Otava, 182 s., suom. Anssi Alanen

Maanantai aloittaa lasten kirjasarjan Karsein viikko ikinä, jossa noloudelle ei tule loppua.

Uusi alku

Justin Chase aloittaa viikon muuttamalla isänsä luo asumaan. Justin Chase ei ole lainkaan niin kuin kaimansa, joka sattuu olemaan kuuluisa poptähti. Justin Chase on ihan tavallinen tai vähintään melko tavallinen 12-vuotias poika, jonka äiti on mennyt naimisiin vampyyrin kanssa ja isä ajaa valtaisaa vessanpönttöä.

Justin on innoissaan tulevasta viikosta. Hän pääsee näkemään uuden huoneensa ja tutustumaan uuteen kouluunsa. Justin on ottanut mukaan kissansa Kapteeni Nöpöpörrön ja pääsee näkemään jälleen mummoaan, joka asuu isän kanssa.

Kaaosta alusta loppuun

Mikään ei suju kuitenkaan niin kuin pitäisi. Justin huone on sisustettu lastenbändin fanituotteilla, joka oli Justinin suosikki, kun hän oli viiden. Isä ilmeisesti luulee Justinia muutenkin pienemmäksi, koska myös koulupuku, jonka isä on hankkinut, sopisi paremmin viisivuotiaalle. Eikä tämä riitä vastoinkäymisissä edes alkuun, koska isä on hurahtanut kamalaan viherdieettiin, Justin on ottanut mukaansa vahingossa äidin vampyyripuolison laukun ja Kapteeni Nöpöpörrö joutuu avaruusolentojen sieppaamaksi.

Koulussa ei suju yhtään sen paremmin, vaan Justin ajautuu nolosta tilanteesta toiseen. Ensimmäinen oppilas, jonka Justin tapaa, on koko koulun ilkein poika ja hän ottaa tietenkin Justinin silmätikukseen.

Noloa, ällöä ja hauskaa

Karsein viikko ikinä on jälleen yksi Neropatin päiväkirjan tyylinen kohelluskirja, jossa kärsitään nolotilanne toisensa perään. Lastenkirjoissa näyttää kohellus, omituiset yhteensattumat ja nolot tilanteet edelleen trendaavan. Täytyi ihan lukiessa miettiä, kuinka paljon Justin Chase on valmis kestämään. Vaikka kirjan aihe on aika käytetty, onnistuu tämä ilahduttamaan luovilla hahmoilla kuten supervirkkaajamummolla ja dieettiputkimiesisällä. Kirjan parasta antia on ehdottomasti kuvitus, joka on paitsi tyylillisesti miellyttävää, mutta sitä on käytetty hienosti luoden ikään kuin minisketsejä varsinaisen tarinan sisään. Kuvitus kuitenkin myös alleviivaa tarinan huumoria, joka on tuttua tämän tyyppisistä lasten kirjoista.

Suosittelen 3.-5. luokkalaisille Neropatin päiväkirjojen, Timi Möhläreiden, Tom Gatesin ja Puumajojen ystäville. Tämän tyylisistä kommelluskirjoista tykkäävä voi pitää myös aiemmin esittelemästäni Loki – pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste -kirjasta.

Muuta hauskaa luettavaa:

  • Rachel Renee Russell: Nolo elämäni -sarja
  • Elise Gravel: Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta
  • Sam Copeland: Sami muuttuu kanaksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *