Holly

Holly

Stephen King

Tammi, 471 s., suom. Ilkka Rekiaro

Yksityisetsivä Holly Gibney astuu päähenkilöksi Stephen Kingin jännärissä, jossa sukelletaan jälleen pahuuden äärelle.

Toimeksianto

Kun Holly suree äitinsä poismenoa ja Hollyn kollega Pete sairastaa koronaa, saa Etsivä löytää -toimisto toimeksiannon. Nuori kirjastossa työskennellyt nainen on kadonnut. Poliisi on tehnyt asialle voitavansa. Resurssit eivät riitä enempään ja nuori Bonnie Dahl on päätynyt päättymättömälle kadonneiden listalle. Tapaus on ratkaistu toteamalla, että nainen on todennäköisesti lähtenyt itse. Tähän viittaisi Bonnien pyörän päältä löytynyt viesti: Minulle riitti.

Pete neuvoo Hollya pysymään kaukana jutusta, mutta Holly kaipaa tekemistä vältelläkseen äidin kuoleman nostattamia monimutkaisia tunteita ja ottaa yhteyttä Penny Dahliin. Penny, Bonnien äiti, on ehdottoman varma, ettei Bonnie päättänyt vain vaihtaa maisemaa, vaan oli tyytyväinen elämäänsä. Äiti ja tytär ovat viime tapaamisella riidelleet Bonnien työstä ja Bonnie tahtoi itsepintaisesti työskennellä kirjastossa. Hollyn tehdessä taustatutkimusta mikään ei viittaa Bonnien olleen tyytymätön. Johtolangat päättyvät pyörän löytymispaikkaan Red Bank Avenuelle.

Red Bank Avenue

Alue, josta Bonnien pyörä löytyy, on hiljainen. Tien toisella puolella on rehottamaan päässyt pusikkoalue, jonka lähelä on vain suljettu korjaamo. Korjaamon takaa löytyy Bonnien toinen korvakoru. Holly ryhtyy kyselemään alueella liikkuvilta ihmisiltä havaintoja ja törmää yllätyksekseen toiseen katoamistapaukseen. Holly ottaa ystävänsä Jeromen mukaan taustaselvitykseen ja katoamistapausten määrä kasvaa jälleen yhdellä. Hollyn etsivän vaistot kertovat, että katoamiset ovat merkittäviä Bonnien tapauksen kannalta. Mikään ei tosin tunnu liittävän tapauksia yhteen, paitsi Red Bank Avenue.

Kirjailijoita, runoilijoita ja professoreita

Peten ollessa sairaana, Holly pyytää apua Jeromelta ja Barbaralta, jotka tekevät satunnaisesti hommia Etsivä löytää -toimmistolle. Nyt Jeromen kirja on julkaisu vaiheessa ja hän lähtee tapaamaan kustantajaa New Yorkiin. Barbaralla on myös kiireitä.

Barbaralla on oma projektinsa, jota hän ei ole paljastanut vielä kenellekään. Hän on kirjoittanut runoja ja toivoo saavansa niistä palautetta paikalliselta kuuluisalta runoilijalta Olivia Kingsburylta. Olivian juttusille päästäkseen Barbara ottaa yhteyttä vanhaan yliopiston professoriin Emily Harrisiin. Epämiellyttävä teetuokio Emilyn kanssa johtaa kuin johtaakin vierailuun Olivian luona. Barbara on haltioissaan juttutuokioistaan ihailemansa runoilijan kanssa ja kuuntelee tarkalla korvalla kaiken mitä tuo yli 90 vuotias nainen sanoo, myös tarinan naapuruston kadonneesta kirjailijasta, jota Emily Harris inhosi.

Vastakkainasettelua

Holly on aiemmin esiintynyt useissa Kingin teoksissa. Viimeisin näistä oli Mitä enemmän verta -novellikokoelma, jossa Holly sai kokonaisen novellin. Holly -kirja jatkaakin tarinaa novellin tapahtumista ja olen iloinen, että olen lukenut kyseisen novellin, koska siihen viitattiin kirjassa toisinaan. Kirja ei kuitenkaan pilaa novellin tapahtumia ja novellin voi lukea Hollyn jälkeen.

Holly -kirjassa korona on yksi iso teema. Hollyn äiti on kuollut koronaan ja Pete sairastaa koronaa pitkän kaavan mukaan. King kirjoittaa koronan tuomista rajoituksista, maskien ja rokotusten läsnäolosta jokaisessa tapaamisessa ja koronan herättämistä vastakkaisista mielipiteistä. Ajankuvaa syventää Trumpin presidenttikauden esiin nostaminen dialogissa. Nyt kun pandemiarajoitukset on jo väistyneet, tuntui koronapuhetta olevan kirjassa liikaakin. Asian käsittelyssä on itsestäänselvyyden tuntua, kun maskeja puetaan ja riisutaan, puetaan ja riisutaan. Korona asettaa tarinan aikaan ja sen mukaiseen miljööseen.

Koronan lisäksi toinen vastakkainasettelu syntyy itse kirjan pääaiheesta, kannibalismista ja vanhuksista. King kertoo jälkisanoissaan saaneensa idean kirjaan lehtiotsikosta, joka kertoi vanhuksien tekemistä rikoksista. Kirjan kaksi tarina linjaa kertovat Hollyn tutkimuksista ja kannibaalisenioreista, jotka herttaisen ulkokuoren takana, yrittävät peitota vanhuuden vaivat ihmissyönnin vaikutuksilla. Kyllä pahuus on pahempaa, kun se puetaan hauraan valkohapsisen vanhuksen hahmoon. Vaikka Hollyn tutkiman tapauksen ratkaisu on lukijan tiedossa, säilyy tarinan jännitys. Kirja antaa hienosti odottaa, mistä langasta tapaus purkautuu ja kuka on seuraava uhri verenhimoisten vanhusten tiellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *