Hirviönmetsästyksen opas aloittelijoille

Hirviönmetsästyksen opas aloittelijoille

Monster Hunting for Beginners -Ian Mark

2023 Kumma, 302 s., kuv. Louis Ghibault, suom. Noora Niemelä

Alakoululaisille suunnattu seikkailutarina on höystetty runsaalla huumorilla ja alaviitteillä.*

Outoja tapahtumia seuraa seikkailu

Jack on pienenä saanut kuulla useita hirviötarinoita äidiltään. Nyt äiti on kuollut ja isä ei halua, kuullakaan hirviöistä. Isä arvostaa rauhallista ja turvallista elämää, eikä halua Jackin edes ottavan lemmikkietanaa, koska se voisi olla liian vaarallinen. Isän hössötys ei kuitenkaan estä Jackia haaveilemasta lohikäärmeistä ja muista mukamas taruolennoista. Yllättäen isä katoaa ja Jack löytää kotoaan ilkeän naisen, joka esittäytyy Prudence -tädiksi. Jack on varma, ettei Prudence ole oikeasti hänen tätinsä ja että tuo hirviömäinen täti ei kerro totuutta hänen isästään, jonka täti väittää lähteneen maailmanympärysmatkalle.

Jackin epäilyt vahvistuvat, kun hän löytää kotipihaltaan jätin. Siis ihka oikean hirviön, joka pitelee Prudence-tätiä kourassaan. Jack toimii vaistonvaraisesti, kaivaa esiin äidiltään saamansa katapultin ja sinkauttaa kiven keskelle jätin otsaa. Jätti pyörtyy, täti pakenee ja paikalle ilmestyy äkeä vanha mies ihmettelemään tapahtunutta. Tumpiksi itsensä esittelevä äreä ukkeli tuntuu tietävän hirviöistä yhtä ja toista. Hän tarjoaa Jackille kirjaa, josta Jack voi lukea lisää hirviöistä. Kirjan mukana Jack tulee hyväksyneeksi pestin hirviönmetsästäjän oppipoikana. Ensimmäisen toimeksiantonsa Jack saakin heti, koska tajuton jätti on kadonnut heidän jutellessaan.

Seikkailusta syntyy ystävyys

Tumppi ja Jack lähtevät jäljittämään jättiä Kuninkaanhuvi nimiseen kaupunkiin käyttäen seitsemän peninkulman saappaita. Kuninkaanhuvissa heitä on vastassa neljännen uhkatason tilanne. Kaupungin väki on havainnut jättilaisen, joka käy tasaisin välein ryöstämässä ihmisiä kaupungista. Jack joutuu heti hankalaan paikkaan, mutta saa onneksi liittolaisekseen Nancyn. Alkaa paljastua, että Kuninkaanhuvissa on tekeillä paljon isompaa kuin yhden vaivaisen jätin kolttostelu. Jättejä vastaan alkavan rohkean ristiretken aikana Jack saa Nancysta ystävän, he tapaavat väärinymmärretyn karhun ja Tumppi alkaa jälleen innostua hirviöjahdista.

Hirveyksiä, hässäkkää ja huumoria

Hirviönmetsästyksen opas aloittelijoille aloittaa kirjasarjan, jossa hyvin todennäköisesti Jackin taidot tulevat karttumaan ja hän tulee kohtaamaan erilaisia hirviöitä sekä ratkaisemaan niihin liittyviä arvoituksia. Jack on ensimmäisessä kirjassa vasta ensimmäisen tehtävänsä parissa, joten paljon kohellusta seuraa Jackin ajautuessa kiipelistä toiseen. Kirjan ympäristö tarjoaa Jackille kuitenkin paljon taianomaista apua ja Jack joutuu turvautumaan kiperissä tilanteissa äitinsä kertomiin satuihin. Tässä kirjassa muisteltiin Jaakkoa ja pavunvartta.

Kirjan tyylistä tulee mieleen David Walliamsin kirjat, paljon huumoria, viisastelua ja ällötyksiä. Itselläni tämä alkoi jo alaviitteisiin yhdistettynä vähän tulemaan yli, mutta 6.luokkalainen poikani luki minulle kirjasta ainakin kolme kohtaa ääneen jo ensimmäisestä luvusta, koska ne olivat hänen mielestään hauskoja ja nokkelia. Tämä siis varmasti hauskuuttaa kohderyhmäänsä eli 4.–6.luokkalaisia. Hirviönmetsästyksen opas aloittelijoille näkyi kirjassa erillisenä teoksena, jonka puoleen välillä käännyttiin hakemaan tietoa ja neuvoja. Tästä mieleeni tuli Cressida Cowellin Taikuuden aika -fantasiasarja, jossa käännytään velhopoika Xarin loitsukirjan puoleen.

Kokonaisuutena Hirviönmetsästyksen opas aloittelijoille on vauhdikas ja hauska. Kirja sopii nuorellekin lukijalle, jos lukeminen on jo sujuvaa. Hitaampaa lukijaa, kun voi alaviitteet ja vaikeahko sanasto kyllästyttää, vaikka juonessa käänteitä riittääkin ja kuvitustakin löytyy lähes joka aukeamalta. Ääneen lukemista suosittelen vain kokeneille lihavointien ja siansaksan lausujille.

*Jotka meinasivat lukiessa jäädä huomaamatta ja olivat sen vuoksi jopa hieman rasittavia. Mutta epäilemättä kohderyhmä jaksaa nuorilla silmillä harhailla sivua ylös ja alas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *