Hälytystila

Hälytystila

Murhabotin päiväkirjat 1 – Martha Wells

The Murderbot Diaries 1: All Systems Red 2023 Hertta Kustannus, suomentanut Mika Kivimäki

Helppoa ja nopeatempoista tieteiskirjallisuutta aikuisille ja nuorille aikuisille.

Omissa oloissa viihtyvä turvallisuusrobotti

SecUnit on turvallisuusrobotti, joka ostetaan planeettojen välisille matkoille mukaan suojelemaan tutkimusryhmiä. On kuitenkin tavallisia SecUnit -robotteja ja sitten tämä, oman järjestelmänsä hakkeroinut SecUnit, joka kutsuu itseään Murhabotiksi. Murhabotti on tehnyt hakkeroinnin kahdesta syystä, jotta sen ei tarvitsisi noudattaa androideille asetettuja käyttäytymis- ja tottelevaisuusrajoituksia tilanteissa, joissa asiat menevät pieleen sekä siksi, ettei kukaan huomaisi, millaisia määriä viihdesarjoja hän on ladannut käyttönsä. Tämä murhabotti voisi tyytyväisenä viettää aikansa omassa eriössään katsoen sarjoja ja toivoen, ettei mikään mene pieleen. Asioilla on tapana mennä pieleen.

Kun asiat menevät pieleen

SecUnit on lähetetty PreservationAux tutkimusryhmän kanssa tutkimaan vierasta planeettaa. Kesken tutkimusten ryhmän kimppuun hyökkää planeettaa asuttava vihamielinen olento, joka saa kitaansa yhden tutkimusryhmän jäsenistä. SecUnitin tehtävänä on taata ryhmän turvallisuus, joten vaikka robotti ottaa pahasti osumaa, hän saa vietyä tutkimusryhmän jäsenet turvaan. Vihamielinen olento planeetalla on kuitenkin asia, josta yhtiön olisi pitänyt varoittaa ryhmää. Tutkimusryhmä alkaa käydä läpi yhtiöltä saatuja asiakirjoja ja paljastuu, että yhtiön tarjoamissa tiedoissa on vakavia puutteita. Kartoista uupuu alueita ja tiedoista puuttuu siihen kuuluvia raportteja.

Murhabotin pelastustoimet kiinnittävät myös ryhmän huomion. Botti on toiminut poikkeuksellisella tavalla toimittaessaan tutkimusryhmän jäseniä turvaan. Murhabotin data käydään läpi ja tutkimusryhmälle selviää, että heillä on hallussaan itsenäinen toimija, jonka ei tarvitse vastoin omaa haluaan täyttää yhtään käskyä. Dataa selatessaan tutkimusryhmälle selviää robotin kutsuvan itseään murhabotiksi, eikä ihan syyttä.

Asiat menevät vielä enemmän pieleen

Itsenäisiin päätöksiin kykenevän murhabotin ja valtavien vihamielisten olentojen läsnäolo ei jää ainoaksi tutkimusryhmää uhkaavaksi tekijäksi. Yhtiön antamien taustaselvitysmateriaalien puutteellisuus ja virheellisyys saa ryhmän varuilleen. He ottavat yhteyttä toiseen planeetalla olevaan ryhmään, mutta heistä ei ole enää ketään jäljellä. Onko joukkomurhan takana yhtiö vai jokin ulkopuolinen taho?

Mustan huumorin voimin

Scifikirjaksi Hälytystila on helppoa ja vauhdikasta luettavaa eikä se tarjoa teknisiä selityksiä eikä tieteellisiä teorioita asioiden tilasta. Kirjan maailma ei perustu sen enempää dystooppiseen kuin utopistiseenkaan näkemykseen, vaan on olemassa neutraalina tulevaisuuden kuvana, jossa tekoäly ei ole uhka vaan väline. Ensimmäisessä kirjassa esitellään lähinnä Murhabotin ajatuksen juoksua ja toimintaa. Syrjään vetäytyvä robotti tuo kirjaan humoristisen otteen, vaikka tutkimusryhmän tilanne ei vitsikäs olekaan.

Mielestäni Hälytystila sopii jo yläasteikäisille lukijoille, koska teksti on kevyttä ja tarina etenee nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *