Ette tiedä mitä sota on – Ukrainalaistytön päiväkirja

Ette tiedä mitä sota on – Ukrainalaistytön päiväkirja

You Don’t Know What War Is – Jeva Skaletska

2022 Otava, 239 s., suom. englanninkielisestä laitoksesta Maria Lyytinen

Nuoren tytön päiväkirja Ukrainan sodan alkumetreiltä.

Sota syttyy

Jeva asuu Harkovassa. Hän on juuri juhlinut 12-vuotissyntymäpäiviään. Jeva on onnellinen saatuaan lahjaksi pojalta kauniin kaulakorun. Jeva asuu mummonsa Irinan kanssa ja kuvaa elämäänsä iloiseksi varhaisnuoren elämäksi, ystävineen ja harrastuksineen. Vain muutaman päivän onnellisten juhlien jälkeen Jeva ja Irina heräävät varhain aamulla ääniin.

Heräsin yhtäkkiä kovaan metalliseen ääneen, joka kajahti pitkin katuja. Ensin luulin, että ääni tuli auton romuttamisesta, mikä olisi ollut outoa, koska meidän lähellä ei ole romuttamoa.

Sitten tajusin, että se olikin räjähdys.

Ette tiedä mitä sota on, s. 27

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Jeva ja Irina-mummo hakeutuvat kellariin suojaan. Muutakin talon väkeä hakeutuu heidän tavoin suojaan. Kellaria, jota ei ole tarkoitettu väestönsuojaksi, yritetään vahvistaa hiekkasäkein, jotta sirpaleita ei lentäisi sisään. Jeva pääsee asunnolle välillä ruokailemaan ja hakemaan tavaroita, mutta heidän asunnossaan ei ole enää turvallista. Ensimmäisten tavaroiden joukossa Jeva ottaa mukaan päiväkirjan.

Päiväkirjalle urhea tyttö aikoo raportoida kokemuksiaan sodasta. Päiväkirjaan tallentuu hetkiä kellarista, pelon aiheuttamat paniikkikohtaukset ja Jevan ja Irinan matka turvaan.

Rohkeutta ja kiitollisuutta

Ette tiedä mitä sota on tallentaa sodan tapahtumia nuoren tytön kokemana, aidosti ja tarkkaavaisesti. Jeva kertoo päiväkirjassaan luokkakavereistaan ja naapureistaan. Hän kertoo kadulla näkemistään tankeista, naapurien tapaamista konepistoolimiehistä, hävityksestä ja elämän typistymisestä kellarin seinien sisälle. Hän kertoo auttajistaan, kiitollisuudestaan ja huolestaan. Kirja on täynnä rohkeutta, uskoa, jonka avulla jatkaa eteenpäin, ja lämmintä kiitollisuutta niitä kohtaan, jotka ovat auttaneet Jevaa ja hänen mummoansa kohti turvapaikkaa. Kirja soveltuu hyvin varhaisnuorille, vaikka sen sisältö onkin järkyttävää, sisällössä ei kuvailla erityisesti raakuuksia. Erityisen hyvin lasten näkökulmaan tuo laajuutta Jevan ääneen päässeet ystävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *