Dublinin murhat 1 – Pimennossa

Dublinin murhat 1 – Pimennossa

In the Woods – Tana French

2022, WSOY, suomentanut Natasha Vilokkinen

Monitahoinen murhamysteeri

1984

Vuonna 1984 on tapahtunut selvittämätön rikos. Kolme lasta on ollut leikkimässä metsässä. Lapsia ei ole alkanut kuulua kotiin, joka on herättänyt ensin ihmetystä ja jonkin ajan kuluttua lapsia on lähdetty etsimään. Metsästä on löydetty vain yksi lapsi syvästi järkyttyneenä ja kengät jonkun toisen veressä. Useista yrityksistä huolimatta lapsi ei ole muistanut tapahtumista mitään.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin sama poika työskentelee Irlannin rikospoliisin murhayksikössä. Rob Ryan ei käytä aikaansa enää vanhojen selvittelemiseen. Hän on ottanut käyttöön toisen nimensä, jotta aika ajan pintaan pulpahtava ratkaisematon tapaus ei vetäisi häntä julkisuuteen.

Ystävyys

Murhayksikkö on edustanut Ryanille tietynlaisia ihmisiä ja tietynlaista asennetta, jopa tietynlaista pukeutumista. Jotain siitä särkyy, kun Cassie Maddox saapuu yksikköön. Cassie on yksikön ainoa nainen ja hänestä tulee Ryanin uusi pari. Yllättäen Ryan ja Maddox muodostavat oivallisen tiimin ja heille kehittyy lyömätön yhteispeli. Mutta kaksikko ei arvaakaan mitä heillä on vastassa, kun he ottavat tutkiakseen kaivauksista löytynyttä ruumista.

Surmattu lapsi

Kaivauksilta löytyy 12-vuotias tyttö, joka on aseteltu kaivauksilta löytyneelle alttarille ikään kuin nukkumaan. Dublinissa on harvinaista, että lapsi murhataan, joten tapaus tuo väkisinkin mieleen vuonna 1984 tapahtuneen lasten katoamisen. Rob Ryan joutuu tutkinnassa harvinaisen tukalaan tilanteeseen, koska menneisyyttä on kaiveltava ilman hänen henkilöllisyytensä paljastumista, mutta myös siksi, että murha herättää hänessä tunteita, jotka kumpuavat vuodesta 1984.

Mukaansatempaava rikossarjan avaus

Tana French on amerikkalaisirlantilainen kirjailija. Hänen esikoiskirjansa Pimennossa on kiehtovasti kirjoitettu ja älykkäästi punottu dekkari. Vaikka kirjan alkuasetelma antaa ymmärtää, että kirjassa on aikomuksena sitoa kahden aikalinjan tapahtumat toisiinsa, tapahtuu kirjassa paljon muutakin. Menneisyyden rikos ei ole ainoa tutkintalinja tapauksessa, vaan kirjailija marssittaa esille hyvin moninaisen joukon epäiltyjä ja todistajia. Kirjailija kuvaa tapahtumia ja henkilöitä yksityiskohtaisesti, mutta ei missään vaiheessa puuduttavasti. Yksityiskohtaisuus pikemminkin luo kirjan rikostutkintaan oikeanlaisen tunnelman ja ottaa lukijan ikään kuin mukaan tutkimuksiin.

Pimennossa ilmestyi 2007, mutta suomennettiin vuonna 2022. Kirja aloittaa Dublinin murhat nimisen rikossarjan, jonka pohjalta toteutettua tv-sarjaa on näytetty Ylellä yhden tuotantokauden verran. Kirjasarjassa on ilmestynyt kuusi osaa, josta kolme on suomennettu. Kuuntelin kirjan äänikirjana. Kirjan on lukenut Aku Laitinen

One thought on “Dublinin murhat 1 – Pimennossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *