Atlas: Valitut

Atlas: Valitut

Atlas: Six – Olivie Blake

2023 Aula & Co, suomentanut: Sarianna Silvonen, 552 s.

Piinaavan juonitteleva ja älykäs fantasiasarjan avaus.

Kuusi valitaan

Libby Rhodes on juuri valmistunut New Yorkin maagisesta yliopistosta. Hän odottaa innolla elämää ilman pahinta kilpakumppaniaan Nico de Varonaa. Nico ja Libby ovat olleet liian tasaväkisiä, liian samankaltaisen taikuuden alalla. He ovat molemmat fysikalisteja. He ovat molemmat yhtä hyviä. He eivät voi sietää toisiaan. Heti valmistujaisjuhlan jälkeen Libbylle esitetään tarjous, mahdollisuus, johon hän tarttuu vain voittaakseen Nicon.

Reina ei ole siellä missä hänen oletetaan olevan. Hän on valinnut vaihtoehdoistaan aina sen mitä häneltä ei odoteta. Hän on lahjakas, mutta hän kieltäytyy kaikista hänelle esitetyistä työtarjouksista. Hän työskentelee mieluummin kahvilassa, jos hän vain välttää näin voimiensa käyttämisen suuryritysten hyväksi ja voi jatkaa samalla tutkimuksiaan. Mutta kun Reinalle tarjotaan mahdollisuutta päästä käsiksi kadonneiksi luultuihin teoksiin, hän ei voi kieltäytyä.

Parisa etsii seuraavaa kohdettaan kahvilassa, kun hän törmää tyhjään mieleen. Mies on selvästi osannut suojautua ajatusten lukemista vastaan. Mies välittää pian Parisalle tiedon viidestä henkilöstä ja jättää käyntikorttinsa. Parisa tajuaa miehen tarjouksen olevan parempi kuin mikään mitä hän voisi kahvilasta löytää.

Callum suhtautuu eteensä saapuneeseen vieraaseen välinpitämättömästi. Mikään tieto ei voisi särkeä hänen tyyneyttään, koska empaattina hän tietää saavansa joka tapauksessa tahtonsa läpi. Kun tarjouksen esittävä mies kyseenalaistaa Callumin kyvyt ja persoonan, hänen on pakko ottaa selvää millaisesta mahdollisuudesta on kyse.

Tristan on tehnyt ankarasti töitä päästäkseen asemaansa. Hän on kihlannut rikkaan perijättären ja odottaa jonain päivänä saavansa perheyrityksen johdettavakseen. Hänen toimistoonsa saapuu kuitenkin vieras, joka saa Tristanin kyseenalaistamaan kaiken mitä hän on tulevaisuudekseen suunnitellut. Mies tuntuu uskovan Tristaniin enemmän kuin Tristan uskoo itseensä. Ehkä juuri siksi Tristan päättää mennä katsomaan, mitä mies oikein hänelle voi tarjota.

Valitut saapuvat Aleksandrian kirjastoon, eli ylelliseen kartanoon, joka kätkee sisäänsä Aleksandrian kirjaston mukana kadonneen tiedon. Heille tarjouksen esittänyt Atlas Blakely esittelee heidät Daltonille, joka tulee ohjaamaan heidän tutkimuksiaan. Kirjasto antaa kokelaille tietoa vain siitä, mitä heidän tutkimuksensa koskevat, muut pyynnöt evätään. Kokelaiden ensimmäisenä tehtävänä on suunnitella kirjaston suojaus kaikkia maagisia ja ei-maagisia hyökkäyksiä vastaan.

Viisi vihitään

Kaikki kuusi kokelasta ymmärtää nopeasti, että he ovat mukana pelissä, jossa on ajateltava vain omaa etuaan. He saavat tietää olevansa ehdolla Aleksandria -seuraan, jonka jäsenenä heillä tulee olemaan pääsy kirjaston tietoon ja mahdollisuus saada valtaa, josta he ovat aiemmin voineet vain haaveilla. Ehdolle asetetaan kuusi voimakkainta maagikkoa joka kymmenes vuosi, mutta vain viisi valitaan. Jokaisella kokelaalla on omat motiivinsa voittaa pelissä ja heistä jokainen inhoaa toinen toistaan. Vain yksi on lopulta karsittava, joten vastenmielisyyden on aika vaihtua yhteispeliksi. Alkaa juonittelu, jossa jokaisella on tarkoitus saada itselleen mieluinen viiden hengen liittouma kasaan. Jokaisella on kuitenkin oma mielipide siitä kuka on tarpeellinen ja kuka ansaitsee päästä seuraan.Salaisuuksia ja kätkettyjä tarkoitusperiä

Olivie Blaken fantasiasarjan ensimmäinen osa on järisyttävän kiehtova ja älykkäästi rakennettu. Kirja on henkilöhahmo vetoinen ja se esittelee kuusi kokelasta hyvin poikkeuksellisella tavalla. Ensin henkilöhahmot tavataan pinnallisesti kuin Atlas Blakely kiertää jokaisen luona esittämässä tarjouksensa. Seuraavassa vaiheessa henkilöt näyttäytyvät hyvin epämiellyttävässä valossa. Lukijana minun oli mahdoton asettua heistä kenenkään puolelle, kunnes Blake raaputtaa pintaa vielä syvemmältä. Lukijalle tulee tietoon kokelaiden motivaation takaa löytyvät vaikuttimet, taustat, pelot ja toiveet. Liittoumia muodostetaan ja tieto vaihtaa omistajaa, mutta vain lukija tietää kenen hallussa on mikäkin salaisuus. On hämmästyttävää kuinka suurimmaksi osaksi yhdessä talossa tapahtuvat hyvin pienen mittakaavan tapahtumat voivat pitää otteessaan näin tiukasti.

Kirjan miljöö on englantilainen kartano ja se muodostaa kirjassa maailman tarkastelun näkökulman. Magia on ympäri maailmaa tunnustettu vallan väline. Taikuutta on vanhoilla medeialaisilla suvuilla, noidilla ja olioilla. Etenkin medeialaisilla on yhteiskunnassa usein tärkeä asema ja aseman mukanaan tuomaa rahaa. Taikuudeltaan voimakkaat, mutta yhteiskunnan hyljeksimät, ottavat omaisuutensa ja saavat valtaa rikollisin keinoin. Taikuuden pelikentällä on vain kaksi käsi kädessä kulkevaa tavoitetta, raha ja valta. Tieto on resurssi, jonka voi muuttaa jommaksi kummaksi.

Kirja häikäisee niin psykologisella ulottuvuudellaan kuin fantasiamaailmallaan. En malta odottaa seuraavan osan suomennosta.

2 thoughts on “Atlas: Valitut

  1. Vaikuttaa ihan todella kiinnostavalta. Pitää mennä heti varaamaan tää itelle luettavaksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *